Annons

”Vi är tacksamma för all glädje som Gunder spred”

Allas vår glädjespridare och vän, Gunder Magnusson, Torsås, har efter en lång tids sjukdom fått somna in. Han blev 78 år.
Publicerad 25 november 2023
Gunder Magnusson, Torsås, har avlidit i en ålder av 78 år.
Gunder Magnusson, Torsås, har avlidit i en ålder av 78 år.Foto: Privat

Vi känner alla en stor sorg över detta, men samtidigt har vi så många härliga minnen av Gunder att se tillbaka på, vilket gör sorgen mer hanterbar. Jag hade förmånen att ha Gunder som vän i mer än 40 år. Jag minns honom också från min barndom när han kom och sotade skorstenen i huset i skogen där jag växte upp. Gunder var ingen sotare man som barn blev rädd för, han skojade och skämtade redan då.

Via vänner och bekanta lärde jag sedan känna honom närmre i början av 1980-talet och bland annat firade vi alltid midsommar hos den magnussonska familjen. Det blev en härlig tradition och våra barn minns ännu med välbehag dessa högtider med dans kring midsommarstången. Med åren avtog dansen men trevnaden fanns alltid kvar när vi träffades.

Annons

När Torsåsrevyn startade på 1980-talet var Gunder en självskriven aktör där. Han hade den unika förmågan som är få förunnat att publiken skrattade så fort han visade sig på scenen. Efter några år kom jag själv med i Torsåsrevyn och jag minns ännu hur nervös jag var första gången jag skulle äntra scenen men Gunders närvaro i samma sketch gjorde mig lugn. Han kunde alltid sina repliker, men man visste aldrig om något oförutsett skulle hända när han var på scenen. Och hände det var han en mästare på att hitta en spontan rolighet som fick publiken att vrida sig av skratt. Få, om ens någon, har spridit lika mycken glädje i Torsås kommun. Och jag tror faktiskt att han kunde sjunga också, fast han inte visste det själv.

De sista tio åren i Gunders liv präglades mycket av en ovanlig och obönhörlig sjukdom som successivt tog kraften från honom, så att det till slut inte fanns någon kraft kvar. Som den kämpe han var höll han ändå ut längre än någon kunnat räkna med och i denna kamp hade han alltid ett fantastiskt stöd av hustrun Ann-Mari och de tre sönerna. Ett stöd som han själv alltid gett, då han månade mycket om sin familj.

När den första sorgetiden är över har vi som är kvar så många härligt roliga minnen av Gunder att tänka tillbaka på, och det är dessa minnen vi skall spara inombords. Vi är tacksamma för all glädje som Gunder spred genom livet.

Vännerna genom Kjell Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons