Annons

”Under nästan 50 år var Ingegerd med i olika kyrkokörer”

Som tidigare meddelats har Ingegerd Fridlund avlidit i en ålder av 83 år på ett hem utanför Höör. Hon sörjs närmast av barn, barnbarn och syskon
Publicerad 11 februari 2023
Ingegerd Fridlund har avlidit i en ålder av 83 år på ett hem utanför Höör.
Ingegerd Fridlund har avlidit i en ålder av 83 år på ett hem utanför Höör.Foto: Privat

Ingegerd föddes i Odensjö utanför Oskarshamn men hann med både Duvekulla och Ruda utanför Mörlunda innan hon som 16-åring började arbeta på ålderdomshem i Misterhult. Efter studier vid Karlskoga folkhögskola tog Ingegerd en sjuksköterskeexamen i Kalmar och ett par decennier senare läste hon en kompletterande utbildning till distriktssköterska i Lund, och tjänstgjorde sedan som distriktare i Gullabo och Torsås fram till pensioneringen. Därefter flyttade hon tillsammans med maken Bernth till Ljungbyholm och sedermera Kalmar.

Yrkeslivet var en stor och viktig del av Ingegerds liv. Kyrkan var en annan. Som prästfru var hon ofta värd för olika gäster i prästgården i stort som smått. Ingegerds engagemang för församlingen tog sig också många andra vägar. Hon var en drivande kraft i kyrkans barntimmar och i församlingens söndagsskola, men var även med i syföreningen när det var möjligt. Efter pensioneringen var hon en del kyrkans besöksgrupp.

Annons

Vid sidan av yrkesarbete och engagemang för kyrkan odlade Ingegerd en rad andra intressen. Hon lärde sig bland annat flamsk vävnad och gick på svampkurs. Hon stickade koftor, tröjor och varma sockar, och sydde sin egen folkdräkt. Ingegerd tog också pianolektioner, men framför allt sjöng hon. Under nästan 50 år var Ingegerd med i olika kyrkokörer. Det var fint för henne att vara med som körsångare i söndagens gudstjänst, men hon trivdes också med att tillsammans med hundratals andra sångare delta i stora körevent. Ingegerd kom med åren allt oftare bli ombedd att sjunga solo på begravningar.

Tillsammans med Bernth blev det en del resor ofta i Medelhavsregionen och som pensionärer reste de också med barnen på olika äventyr till några av Europas huvudstäder. Kanske än mer modigt var det när Ingegerd och Bernth tog med sig barnaskaran till Hastings under en månad i slutet av sjuttiotalet – utan att någon av dem egentligen pratade engelska. Men den stora resebedriften var en vandring i Balkanbergen i Bulgarien med döttrarna, bra många år efter pensioneringen.

De sista åren präglades av sjukdom, men även när den grep allt hårdare om och allt längre in i Ingegerd förblev hon sig själv till dess hon somnade in omgiven av barnen.

Patrik Fridlund, äldste sonen

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons