Annons

”Ulla-Britts strövtåg i hembygden lämnar många fina ljusa minnen”

I vårens tid nås vi av budet att vår hembygdsvän Ulla-Britt Åkerlind, Vassmolösa, vid 88 års ålder hastigt avlidit. Bara två dagar tidigare möttes vi i Ljungbyholm och vinkade till varandra.
Publicerad 9 april 2022

Ulla-Britt och hennes framlidne man Jan var i decennier mycket aktiva i Ljungby hembygdsförenings verksamhet. Ulla-Britts outtröttliga energi, klokhet, mångsidiga kunskap blev med åren en källa till trygghet för övriga styrelsemedlemmar att ta sig an kulturarvets utmaningar i att vårda och förmedla till kommande generationer.

Ulla-Britt kunde allt! Guida i Sockenmagasinet, vårda föreningens textiler, baka de godaste bullarna, väva, mangla på den stora stenmangeln, spela teater, göra smör och ost med skolbarnen och inte minst göra de godaste ostkakorna.

Annons

Minnena är många, som när vi ”nya” styrelsemedlemmar hemma i Ulla-Britts kök fick lära oss att göra ost men också ostkaka. Inför invigningen av vår hembygdsgård år 2011 deltog både Ulla-Britt och Jan i månader av renovering inte minst de många och stora fönstren som skrapades och målades. En dag sa Ulla-Britt: ”Nu Lisbeth får du hjälpa mig lite här!” Ulla-Britt hade stigit på en spik och behövde hjälp att få bort den ur foten. Rengöring och ett plåster, på med skon och arbetet gick vidare. Detta var Ulla-Britt, inga stora ord utan en ödmjukhet för livets alla utmaningar i stort som i smått.

I Ljungby hembygdsförening kommer saknade vara stor av en sann äkta hembygdsvän som blev sin hembygd trogen hela livet. Ulla-Britts gav av sin rika kunskap, en mångfald av kulturarvets skiftande former, till kommande generationer att förvalta.

Våra tankar går till Ulla-Britts stora familj som betydde så mycket för Ulla-Britt.

I våra hjärtan bevarar vi minnet av Ulla-Britt Åkerlind som den kloka, starka, ödmjuka kvinna som arbetade hårt och målmedvetet, i alla sina uppdrag hennes långa liv bjöd henne att hantera.

Ulla-Britts strövtåg i hembygden lämnar många fina ljusa minnen.

Ljungby hembygdsförening

Lisbeth Svensson, ordförande

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons