Annons

Trebarnspappan: ”Att gå från noll till ett barn är mycket större än att gå från ett barn till tre”

Kalmar • Publicerad 26 april 2024
Karin och Alexander Lejonberg-Wulff, Kalmar, fick den 6 januari tvillingarna Ludvig och Agnes. Ludvig vägde 2952 g och var 49 cm lång. Agnes vägde 2845 g och var 49 cm lång. Syskon: Vilma.
Karin och Alexander Lejonberg-Wulff, Kalmar, fick den 6 januari tvillingarna Ludvig och Agnes. Ludvig vägde 2952 g och var 49 cm lång. Agnes vägde 2845 g och var 49 cm lång. Syskon: Vilma.Foto: Ditt Ögonblick

Hur mår guldklimparna?

– De mår suveränt! Ludvig är lite större, ungefär ett och ett halvt kilo så han är lite knubbigare men båda följer sina kurvor.

Annons

Föddes de på beräknad dag?

– De var beräknade till den 18 januari men när det är tvillingar blir man igångsatt i vecka 38 om inget har hänt. Våra föddes i vecka 38 plus två. Vi blev igångsatta vid 09 med tabletter varje timma och tolv timmar senare kom första värken. Sedan tog det 38 minuter så föddes Ludvig och fyra minuter senare kom Agnes.

Hur reagerade Vilma på beskedet att hon skulle bli storasyster?

– Hon är ju fortfarande väldigt liten, hon fyller två år den 4 maj och vi försökte kommunicera på hennes nivå med dockor och bilder. Hon kände nog att något var på gång, särskilt när tvillingbarnvagnen och spjälsängarna anlände. När vi sedan kom hem med tvillingarna var hon väldigt nyfiken, hon pekade och ville fram och känna och klämma.

I nästa vecka fyller storasyster Vilma Lejonberg-Wulff två år. Småsyskonen Agnes och Ludvig är knappt fyra månader och lär inte intressera sig för Vilmas födelsedagspresenter.
I nästa vecka fyller storasyster Vilma Lejonberg-Wulff två år. Småsyskonen Agnes och Ludvig är knappt fyra månader och lär inte intressera sig för Vilmas födelsedagspresenter.Foto: Ditt Ögonblick
Tvillingarna Agnes och Ludvig Lejonberg-Wulff föddes den 6 januari, på trettondagen. ”De kommer alltid att fylla år på en röd dag”, konstaterar deras pappa.
Tvillingarna Agnes och Ludvig Lejonberg-Wulff föddes den 6 januari, på trettondagen. ”De kommer alltid att fylla år på en röd dag”, konstaterar deras pappa.Foto: Privat

Hur reagerade du och Karin när ni fick veta att ni väntade tvillingar?

– Vi skrattade! Karin mådde betydligt mer illa tidigt i graviditeten än med Vilma, och min mamma som har tvillingar – mina äldre bröder är tvillingar – sa att det kanske kunde bero på att vi väntade tvillingar. Det var väl därför vi började skratta, vi blev förvånade men inte överraskade. Min mamma hade rätt.

När fick ni veta att det var en pojke och en flicka?

– Vid det första ultraljudet visste vi inte men med tvillingarna så gör man fler och tätare ultraljud och först sa de att det var två tjejer, sedan blev det en kille och en okänd där det inte gick att avgöra men när de föddes visste vi att det var en av varje sort.

Var det lättare att bestämma namn när det var en av varje?

– Vi hade ganska tidigt börjat förbereda oss och diskutera både tjej- och pojknamn. Vi kikade i släktträd och tittade vad som använts historiskt i våra familjer. Av alla förslag som vi till slut hade så gillade vi Ludvig och Agnes mest. Det är inga namn med direkt koppling till familj eller släkt, det är namn som vi tycker om.

Annons

Fick Vilma ha ett ord med när ni bestämde?

– Nej. Hon kunde inte prata när vi bestämde oss, haha!

Ska tvillingarna heta något mer?

– Eftersom Karin tog mitt efternamn när vi gifte oss så heter barnen Lejonberg-Wulff och därför var det inte mer än rätt att hon skulle få bestämma barnens mellannamn. Ludvig heter Sören efter sin morfar och Agnes har fått Britt efter sin mormor.

Har ni planerat dop eller namngivning?

– Det blir dop i maj. Vi har dopet i slottskyrkan, där döptes Vilma och i samband med hennes dop överraskade vi gästerna med att gifta oss. Den här gången blir det bara dop, inga överraskningar.

Hur gör ni med föräldraledigheten?

– Just nu är min fru hemma, jag pluggar under våren. När man har tvillingar får man extra dagar från Försäkringskassan och vi gjorde så att jag var hemma några veckor i januari och till sommaren ska vi vara hemma tillsammans. Exakt hur vi gör i höst har v inte bestämt. Eftersom jag pluggar och vi fick tvillingar har vi möjlighet att ha Vilma på förskolan 30 timmar i veckan och det är bra.

Hur är det att vara tvillingpappa?

– Alltså, så här, att gå från noll till ett barn är mycket större än att gå från ett barn till tre. Men mitt tips till alla som väntar tvillingar är att se till att, om man har möjlighet, vara hemma båda två de tre första månaderna, minst. Det underlättar mycket och vardagen blir enklare.

Annons

Vad händer i helgen?

– Vi har inget planerat. Vi har precis flyttat in i en fyrarummare och har bott där i två veckor. Det mesta är fixat men lite småplock finns alltid. Nästa helg, den 4 maj, fyller Vilma två år och då blir det kosläpp på födelsedagen och dagen efter kalas med familj och vänner. Vilma gillar att mecka och bygga, visar man en skruvmejsel blir hon överlycklig så det blir nog leksaksverktyg i paketen. Vi försöker ha fokus på henne när hela familjen är tillsammans, det är hennes behov som styr och just nu är hon inne i en fas där hon vill upptäcka världen och kan stå och glo på ett löv i tio minuter och tycka att det är jätteroligt. Tvillingarna äter, sover och kollar runt, de har inte samma behov än.

Läs om fler barnfamiljer här:

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons