Annons

”Traditionen är viktig och glädjer så många”

Det är intensivt och kräver noggranna förberedelser. Det är tröttsamt och sliter på rösten. En hel del skolarbete måste tas igen på jullovet.
– Men det är värt allt. Att se vilken glädje luciatåget sprider gjorde mig varm inombords, säger Anja Eidrup som var tärna i 2019-års luciatåg.
Kalmar • Publicerad 20 oktober 2023 • Uppdaterad 27 oktober 2023
Risken är överhängande att Kalmarbygdens lucia ställs in. Tidigare tärnan Anja Eidrup och förra årets lucia Matilda Marsén hoppas att traditionen kan räddas men snart har tiden runnit ut.
Risken är överhängande att Kalmarbygdens lucia ställs in. Tidigare tärnan Anja Eidrup och förra årets lucia Matilda Marsén hoppas att traditionen kan räddas men snart har tiden runnit ut.Foto: Arkiv

Förra årets lucia, Matilda Marsén, är lika entusiastisk när hon lämnar sitt omdöme på hur det var att delta i Kalmarbygdens luciatåg.

– Helt fantastiskt. Det var mysigt, trevligt och fantastiskt. Vi såg hur uppskattade våra framträdande var, att vi verkligen var uppskattade, det var underbart, säger hon och tillägger att gemenskapen mellan tjejerna växte sig allt starkare.

Annons

– Så här i efterhand är just det att vi kom så nära varandra det bästa. Vi är flera som träffas regelbundet och sjunger tillsammans i Voices.

Både hon och Anja Eidrup tycker att det vore tråkigt om luciatraditionen ebbar ut. Båda medger att det var stressigt under en period men att lärarna var förstående och lät dem flytta prov och andra obligatoriska uppgifter.

– Det var mycket vi skulle hinna med på kort tid och det var öva, öva, öva innan lussandet drog igång och det blev riktigt intensivt. Men vi klarade det och hade väldigt kul under tiden, säger Matilda Marsén som gick andra året på hantverksprogrammet när hon lottades till lucia.

Anja Eidrup gjorde ett medvetet val och sökte till lucia redan under första gymnasieåret.

– Det var just med tanke på arbetsbördan. Jag var så mycket jag kunde i skolan, ibland hade man skola på förmiddagen och lucia på eftermiddagen. Det fungerade, jag gjorde några prov i efterhand och ångrar verkligen inte att jag var med, säger Anja Eidrup.

Utöver luciatåget 2019 deltog Anja Eidrup även i Barometern-OT:s tv-inspelningar av lucia under pandemiåren 2020 och 2021. Inte nog med det, hon var initiativtagare till sändningarna

– Jag älskar luciatraditionen av hela mitt hjärta och önskar att den får fortsätta. Det skulle vara förfärligt om den inte lever vidare.

Båda tjejerna hyllar luciamammorna och alla runt omkring arrangemanget som gjorde så mycket för att allt skulle löpa friktionsfritt.

– Jag kände mig ompysslad och bortskämd, det fanns alltid någon i närheten som hade koll på hur vi hade det, säger Anja Eidrup.

Den tidigare tärnan och lucian hoppas innerligt att traditionen med Kalmarlucian överlever även om det ser mörkt ut just nu.

Annons

– Det är tråkigt att så få söker för det är en fin tradition. Kanske beror det på att man känner sig osäker, att man får provsjunga och känner stor press men det är samma för alla och man klarar det, säger Matilda Marsén som kan ha varit Kalmarbygdens allra sista lucia.

– Usch, jag hoppas verkligen inte det. Traditionen är viktig och glädjer så många. Vi som var luciatåg förra året ska enligt traditionen vara med och sätta banden på årets lucia och tärnor vid kröningen i domkyrkan. Jag hoppas att det blir så.

ÅTERBLICKEN: Stämningsfullt i Domkyrkan när lucian kröntes 2022:

Här saknas innehåll

TV: Häng med Kalmarbygdens lucia bakom kulisserna:

Här saknas innehåll

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons