Annons

”Torsten hade en särskild förmåga att levandegöra vår skald”

Prosten emeritus Torsten Mårtensson, Kalmar, har gått bort i en ålder av 86 år, och därmed lämnat oss i Sällskapet Erik Johan Stagnelii vänner under stor saknad.
Publicerad 5 april 2022

Torsten Mårtensson var sällskapets ordförande från 2010 till 2016 och aktiv medlem dessförinnan. Under hans ledning har vi haft många minnesvärda sammankomster, såväl vid årsmötena i maj i Gärdslösa prästgård som under sommarmötena med de öländska litterära sällskapen och under höstmötena i Domprostgården i Kalmar, då vi firar vår skalds födelsedag den 14 oktober.

Vi har under Torstens tid som ordförande genom hans förmedling haft förmånen att höra åtskilliga förnämliga föreläsare från Svenska Akademien, universitet och högskolor samt av kvalificerade kulturpersonligheter. Under hans ordförandeskap har också sällskapets utgivning av böcker och småskrifter om Erik Johan Stagnelius tagit ordentlig fart. Under denna tid deltog sällskapet åren 2012 och 2013 även i en öländsk monter vid Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, för att nämna ytterligare en aktivitet under denna livaktiga tid.

Annons

I sin bok ”Domprostgården i Kalmar. Hus, händelser, människor 1640–2009” ägnade Torsten Mårtensson ett kapitel åt familjen kring biskop Magnus Stagnelius, far till skalden. En hypotes, som Torsten där framförde, var att citatet ”…som solarna väckte till dans”, som var titeln på sällskapets jubileumsbok vid 200-årsfirandet av skaldens födelse, kunde ha inspirerats av altartavlan i Domkyrkan i Kalmar.

Torsten hade en särskild förmåga att levandegöra vår skald, inte minst när han var sakkunnig ciceron i sitt och skaldens forna hem i Domprostgården och när han ledde andakter i Stagnelii anda med en trosbekännelse formulerad av skalden, vilken inkluderar begrepp som Förnuftet, Venus och Freja, kanske överraskande i ett striktare kyrkligt sammanhang.

Tillsammans med sin hustru Kerstin skapade Torsten också en tradition genom att inbjuda till styrelsemöten i sitt hem, inledda av en måltid. Styrelsen fick därigenom en stämningsfull upplevelse av den kulturella miljön och trevna måltidssamvaron i ett gammaldags prästhem.

Sällskapet Erik Johan Stagnelii vänner

genom Leif Stille, ordförande, och Anders Marell, kassör och sekreterare

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons