Annons

”Sylvia och Göte stod vid varandras sida genom livet”

Våra föräldrar, Sylvia och Göte Karlsson, Livermåla, Berga i Högsby kommun, har inom loppet av ett halvår båda gått ur tiden. Sylvia blev 82 år och Göte 87 år. De gifte sig 1963 och fick oss fyra barn och tio barnbarn.
Publicerad 10 december 2022

Sylvia var sitt föräldrahem i Livermåla trogen hela livet. Hon trivdes som bäst hemma på gården samtidigt som hon hade ett stort socialt engagemang. Sylvia såg alla och en var, hon var omtänksam och lyhörd för människors behov.

Efter den sjuåriga folkskolan, först i byskolan i Basebo, sedan i Berga, fortsatte hon på skolköket och var då inneboende i Edlunds charkuteriaffär i Högsby där hon också hjälpte till.

Annons

Sylvia uppmuntrade oss att utbilda oss, hon hade själv inte haft den möjligheten som ung. Hon hade inga syskon, hennes mamma Signe gick bort tidigt, och på den tiden var förväntningarna att man skulle ta ansvar för gården vilket hon gjorde. Sylvias pappa, Renius, bodde kvar i Livermåla till sin bortgång 1971.

Göte föddes i Ekelund, skolgången började i Möckhult och Fliseryd, därefter vid folkhögskolan i Högalid. Götes lillasyster Birgitta har berättat om deras hyss och bus när de var små. Glimten i ögat bar Göte med sig genom livet. Arbetet på gården under uppväxten gjorde att Göte skaffade sig en god fysik.

Sylvia och Göte blev ett par och gifte sig i Livermåla och bodde där livet ut. Våra farföräldrar Gulli och Ernst bodde kvar i Ekelund tills farfar gick bort 1974, då flyttade också Gulli till oss i Livermåla.

Våra föräldrar drev jord- och skogsbruket vidare på båda fastigheterna. Verksamheten övergick med åren alltmera till skogsbruk. Göte har haft ett stort engagemang i skogsbruksfrågor och haft sin egen övertygelse att skogen brukas bäst i samspel med naturen. Han har även varit engagerad i sågverksverksamhet.

Göte har varit en utåtriktad person och haft ett engagemang i samhällsfrågor. Han har bland annat varit ledamot och ordförande i styrelsen för Föreningsbanken i Oskarshamn och i Älgskadefondsföreningen. Han var medlem i Högsby Rotaryklubb under en period och politiskt aktiv för Moderaterna i Högsby kommun.

Göte har ägnat sig åt många byggprojekt genom åren. Det har varit både nybyggnationer och renoveringar. Jakt och jakthundar har varit en stor del av hans liv. Otaliga är Götes möten med skogens konung, bland det bästa han visste var upplevelsen vid ståndskall på älg.

När vi barn var utflugna började Sylvia jobba vid Solhöjden. Hon blev intresserad av vårdyrket och valde att utbilda sig till undersköterska. Efter utbildningen jobbade hon på äldreboendet, Mogården, i Högsby. Hon hade uppdrag som kontaktperson ända in i det sista.

Hon kombinerade både studier och arbete med djurhållningen hemma på gården. Det betydde mycket för henne att hålla gården levande. Hon höll även den traditionella matlagningen vid liv genom att ysta ost, göra ostkakor, röka egentillverkad isterband och att baka rågbröd i den vedeldade bakugnen hemma i köket. När barnbarnen kom fanns hon där för oss och stöttade när det var svårt att få ihop vardagen. Hennes goda mat och kakor stod högt i kurs hos oss alla.

Våra föräldrar Sylvia och Göte stod vid varandras sida genom livet. De har lämnat ett stort tomrum efter sig. Vi växte upp på gården i Livermåla nära naturen, delaktighet och engagemang i jord- och skogsbruket var en självklarhet. Vi är tacksamma för alla minnen, allt vi gjort och upplevt tillsammans.

Ingela Ottosson

Annons

Madeleine Carlsson

Gunilla C Johansson

Peder Bank Karlsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons