GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Sonja fullföljde nästan 1000 orienteringstävlingar mellan 1948 och 2010”

Sonja Svenson, Oskarshamn, föddes den 30 december 1923 i Målajord utanför Brittatorp som andra barnet i en lantbrukarfamilj med föräldrarna Elventin och Elsa Nilsson och storebror Stig.

Under uppväxtåren på Finnagården i näraliggande Löpanäs by utanför Rottne väcktes intresset för friluftsliv och orientering i synnerhet. I Rottne Godtemplarförening inleddes en framgångsrik tävlingskarriär i orientering, ett intresse som följde med hela livet och delades med familjen. Hon tävlade på elitnivå och nådde stora framgångar, såsom två femteplatser i SM-stafett, tolv DM-guld i Småland och en tredjeplats i O-Ringen 2003. Hon erhöll Centralbryggeriets medalj för bästa idrottsprestation i Oskarshamn. Sonja fullföljde nästan 1000 orienteringstävlingar mellan 1948 och 2010.

Efter avslutad folkskola och yrkesutbildning på hushållsskola i Älghult öppnades nya horisonter. Av en väninna lockades hon 1946 till Oskarshamn, och jobb som servitris på Stahres Café på Hamngatan.

Här mötte hon kärleken och midsommarafton 1948 gifte hon sig med Birger Svenson i Söraby kyrka i Rottne. Nybyggt egnahem stod inflyttningsklart på Kolbergavägen till nyåret 1950. Sonja fick två söner, Hasse född 1949 och Göran född 1952 och dessutom Birgers son Lars-Birger, född 1945 (som avled 2019). Det blev sju barnbarn mellan 1966 och 1991 och sju barnbarnsbarn mellan 1996 och 2019.

Under de första hektiska barnaåren arbetade Sonja som tidningsbud i centrala Oskarshamn men fick så småningom anställning hos Postverket som brevbärare och så småningom som lantbrevbärare fram till sin pensionering 1983.

Engagemanget i SOK Viljan var stort, bland annat som kassör i cirka 20 år.

Musikintresse saknades inte. Ett dragspel införskaffades och färdigheter förvärvades på kurs hos Folke Ljung.

Hon delade maken Birgers intresse för engelska språket vilket studerades på fritiden och gav anledning till ett flertal resor och etablerande av kontakter i England.

Trädgården i Kolberga präglades av kärlek till det växande och kunskap förvärvad av jordbrukande föräldrar. Hon hann fira guldbröllop med sin Birger 1998. Birger gick bort 2003. 2010 lämnades huset för "bekvämare" tillvaro i lägenhet på Hantverksgatan återstoden av livet.

En kärleksfull mor, varm och generös mot alla, glad, öppen och storsint, har efter ett långt och innehållsrikt liv gått till välförtjänt vila.

Hasse Svenson och Göran Svenson

Läs mer