unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Sin småländska anknytning behöll Åke hela livet”

Direktör Åke Hugosson, Lund, avled den 8 oktober 80 år gammal efter en längre tids sjukdom. Närmast sörjande är hustrun Ulla-Britt och barnen Therése och Theodor.
Åke Hugosson, Lund, blev 80 år.
Åke Hugosson, Lund, blev 80 år.

Åke Hugosson växte upp på en lantgård i Ålems socken. Efter studier till elingenjör kom han till Lund för att läsa ekonomi. Efter utbildningen blev han anställd på Sydkraft där han stannade hela sitt yrkesverksamma liv och slutade som stabschef för Ekonomi och finans, det vill säga del av den centrala koncernledningen. Hans noggrannhet och idoghet, ett arv från Småland, bidrog till det. Sin småländska anknytning behöll Åke hela livet. Hans bror övertog föräldragården och även yrkesmässigt hade Åke kvar kopplingar bland annat som styrelseledamot i Bevi i Blomstermåla. Jag, Rune, växte också upp på en bondgård i samma socken. Olika utbildningsvägar gjorde att vi inte träffades förrän vi blev grannar på Nöbbelöv i Lund i början på sjuttiotalet. Vi upptäckte också att våra sommarstugor låg ett stenkast från varandra i Höllviken och inte långt från Inga och Tords i Ljunghusen.

Första gången vi (Inga och Tord) kom i kontakt med Åke och Ulla-Britt var 1974 i samband med att vi köpte deras bostadsrätt i Lund. Familjen Hugosson besökte oss i Ljunghusen och redan 1975 skaffade de ett sommarboende på näset. Vi hade då konstaterat att männen i familjerna båda var uppvuxna på bondgårdar och numera verksamma i samma bransch. Dessutom var fruarna jurister. Så gemensamma intressen saknades inte. Riktig fart på umgänget blev det först när vi var på ett födelsekalas hos Rune och Karin. Det som satte fart på umgänget var att vi alla hade barn i samma ålder och att ungdomarna var intresserade av rollspel.

Under 1980-talet blev det mycket tennis, segling, golf och simskola för ungdomarna, framför allt sommartid. Vi vuxna fann plötsligt att vi var fria från barnpassning och startade en matlagningsklubb. Varannan gång stod herrarna för matlagningen – och fruarna fick sätta sig till dukat bord och njuta av en tre rätters middag med utsökta viner och vise versa. Åkes paradgren var efterrätter och då speciellt katrinplommonsufflé.

Åkes stora intresse vid sidan av familjen var samhällsekonomi, näringsliv och aktier. Ett intresse som han ständigt odlade och hade kvar även mot slutet då sjukdomen plågade honom som värst. En fråga som ansatte honom även de sista dagarna var hur pandemin och valet i USA kommer att påverka börsen.

Åke och hans familj var viktiga i vårt kamratgäng. Nu har Åke lämnat oss och vi som hade förmånen att umgås med honom känner stor saknad efter en trevlig och trofast vän.

Inga och Tord Torisson

Rune Rydén

Läs mer

”Carl-Henrik talade ofta om prickar i himlen och är det någon som förtjänat det så är det han.”

Minnesord. Carl-Henrik Åfors, Kalmar, har lämnat oss.

”En av våra största bondeledare och en stor förebild, Kjell Oskarsson, Hällen, Borgholm, har gått ur tiden”

Minnesord. Kjell Oskarsson blev 83 år.

"Carl-Henric hade en ovanligt stor fallenhet för vänskap”

Minnesord. Direktör Carl-Henric Åfors har avlidit vid 84 års ålder.

”Till Mona kunde man alltid vända sig och få stöd, råd och hjälp”

Minnesord. Den 22 juli blev en mörk dag då jag mottog beskedet att min moster Mona Barkevall, 79 år, efter en lång tids kamp mot sin sjukdom, hade tvingats ge upp och lämna oss alla i stor sorg och saknad. Hon efterlämnar maken Johan samt barnen Anna och Anders med familjer och en stor tomhet som vi alla, släkt och vänner, får leva med resten av våra liv.
”Till Mona kunde man alltid vända sig och få stöd, råd och hjälp”

”Saknaden är stor när han nu gått till vila”

Minnesord. Carl-Olof Steen, 89 år, har avlidit.

Marita Lindwall

Minnesord. Marita Lindwall som under många år bodde först i Berga och senare i Döderhult och tillbringade varje sommar i sitt älskade Basthult utanför Högsby har somnat in. Det efter lång kamp mot cancern och kampen för att komma tillbaka efter trafikolyckan som slog sönder familjens tillvaro. Sönerna Johan T och Sven fick ta farväl av sin mamma vid 76 års ålder.
Marita Lindwall

"En stor konstnär och sann människa med ett stort hjärta”

Minnesord. Vår vän och kollega, Sonia Thurborg – 87 år, Öland, som fick den grå oformliga klumpen att pulsera av liv, glädje och lust.
"En stor konstnär och sann människa med ett stort hjärta”

”Åke Jägerbrink var en sann äkta hembygdsvän som älskade sin hembygd”

Minnesord. Åke Jägerbrink 81 år – Ljungby sockens store hembygdsvän har lämnat oss i sommartid år 2020.

”Åke var en plikttrogen och vänfast person, med en stolthet över sina småländska rötter”

Minnesord. Poliskommissarie Åke Karlsson, Högsby, har avlidit i en ålder av 87 år. Han föddes i småländska Högsby och gick sin skolgång där. Sedan kom han att flytta till Stockholm, där han levde större delen av sitt liv. Han efterlämnar hustrun Berit, född Andersson, samt barnen Kristina och Anders med familjer.

"Ingrid har betytt mycket för mig"

Minnesord. Min goda vän och arbetskamrat Ingrid Nilsson, Växjö, har avlidit i en ålder av 86 år. Hennes närmaste är syskonen Folke, Margareta och Magnus med familjer.

”Strålkastarljuset skulle riktas på henne – en Anita Ekberg från lingonskogen”

Minnesord. Min kusin Ingegärd Lilja, Lund, har dött. Hon blev 72 år. Närmaste anhöriga är Ronny som hon var gift med och deras son Erik med familj.

”Börje var den varmaste, klokaste och mest generöse person jag mött”

Minnesord. Börje Johansson, Mölndal, har avlidit i en ålder av 89 år. Hans närmaste är hustrun Gun och barnen Annika och Patrik med familjer.
”Börje var den varmaste, klokaste och mest generöse person jag mött”