Annons

”Sin småländska anknytning behöll Åke hela livet”

Direktör Åke Hugosson, Lund, avled den 8 oktober 80 år gammal efter en längre tids sjukdom. Närmast sörjande är hustrun Ulla-Britt och barnen Therése och Theodor.
Publicerad 6 november 2020
Åke Hugosson, Lund, blev 80 år.
Åke Hugosson, Lund, blev 80 år.

Åke Hugosson växte upp på en lantgård i Ålems socken. Efter studier till elingenjör kom han till Lund för att läsa ekonomi. Efter utbildningen blev han anställd på Sydkraft där han stannade hela sitt yrkesverksamma liv och slutade som stabschef för Ekonomi och finans, det vill säga del av den centrala koncernledningen. Hans noggrannhet och idoghet, ett arv från Småland, bidrog till det. Sin småländska anknytning behöll Åke hela livet. Hans bror övertog föräldragården och även yrkesmässigt hade Åke kvar kopplingar bland annat som styrelseledamot i Bevi i Blomstermåla. Jag, Rune, växte också upp på en bondgård i samma socken. Olika utbildningsvägar gjorde att vi inte träffades förrän vi blev grannar på Nöbbelöv i Lund i början på sjuttiotalet. Vi upptäckte också att våra sommarstugor låg ett stenkast från varandra i Höllviken och inte långt från Inga och Tords i Ljunghusen.

Första gången vi (Inga och Tord) kom i kontakt med Åke och Ulla-Britt var 1974 i samband med att vi köpte deras bostadsrätt i Lund. Familjen Hugosson besökte oss i Ljunghusen och redan 1975 skaffade de ett sommarboende på näset. Vi hade då konstaterat att männen i familjerna båda var uppvuxna på bondgårdar och numera verksamma i samma bransch. Dessutom var fruarna jurister. Så gemensamma intressen saknades inte. Riktig fart på umgänget blev det först när vi var på ett födelsekalas hos Rune och Karin. Det som satte fart på umgänget var att vi alla hade barn i samma ålder och att ungdomarna var intresserade av rollspel.

Annons

Under 1980-talet blev det mycket tennis, segling, golf och simskola för ungdomarna, framför allt sommartid. Vi vuxna fann plötsligt att vi var fria från barnpassning och startade en matlagningsklubb. Varannan gång stod herrarna för matlagningen – och fruarna fick sätta sig till dukat bord och njuta av en tre rätters middag med utsökta viner och vise versa. Åkes paradgren var efterrätter och då speciellt katrinplommonsufflé.

Åkes stora intresse vid sidan av familjen var samhällsekonomi, näringsliv och aktier. Ett intresse som han ständigt odlade och hade kvar även mot slutet då sjukdomen plågade honom som värst. En fråga som ansatte honom även de sista dagarna var hur pandemin och valet i USA kommer att påverka börsen.

Åke och hans familj var viktiga i vårt kamratgäng. Nu har Åke lämnat oss och vi som hade förmånen att umgås med honom känner stor saknad efter en trevlig och trofast vän.

Inga och Tord Torisson

Rune Rydén

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons