GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Saknaden är stor men alla vi som hade förmånen att lära känna Lars minns honom med glädje”

Åldermannen i Sancte Christophers Gille, filosofie doktor Lars W Andersson, Stockholm och Ölands Smedby, har avlidit i en ålder av 73 år.
Lars W Andersson blev 73 år.
Lars W Andersson blev 73 år.
Foto: Matz Holmertz, arkiv

”Kärälskeliga Systrar och Glorvyrdige Bröder i Sancte Christophers Gille – Ärade Gäster!” Orden kom med kraftfull stämma från gillets ålderman, ordförande Lars W Andersson. Det var hans inledningsord vid den årligen genomförda Christopherstämman i mars respektive Ceciliastämman i november. Orden gav en klang av medeltid och gillet har sina rötter i det medeltida köpmansgille som fanns i Kalmar med samma namn. Gillet återuppstod för 100 år sedan, i mars 1921, och nu som ett historiskt gille med fokus på Kalmars historia.

Lars hade djupa rötter på Öland. Där var hans farfars farfar odalman, hans farfars far var kyrkoherde i Smedby på södra Öland och där drev hans farfar jordbruk. I Smedby föddes hans far och dit återvände Lars och hans hustru Eva. Där fanns hans hjärta och det var ett naturligt steg att denne store humanist för några år sedan blev ordförande i Smedby hembygdsförening.

När han återvände till våra trakter hade han en gedigen forskar- och museibakgrund. Han blev filosofie doktor i medelhavsarkeologi vid Lunds universitet och var sedan anställd vid flera av landets större kulturhistoriska museer. Till Kalmar kom han som slottschef och under många år ledde han där verksamheten med stor framgång och vi minns ett flertal stort uppmärksammade utställningar.

År 2010 valdes han till ålderman för vårt gille och med elegans ledde han våra möten. Hans vältalighet i kombination med en personlig värme gjorde att alla kände sig omfamnades av honom. Förra våren påbörjade han planeringen inför vårt 100-årsjubileum. Lars var en erfaren skribent och skicklig redigerare och med hans skarpa blick för det skrivna ordet var han ansvarig redaktör för ett flertal av våra krönikor. En redaktionskommitté med Lars som ordförande var tillsatt för en 100-årskrönika men arbetet har nu fått ett avbräck. Vi kommer att arbeta vidare i Lars anda för att förverkliga hans planer – men, allt på ett annorlunda sätt. Lars är borta och 100-årsjubileet planerat till den 15 mars kommer att äga rum när vi lagt pandemin bakom oss.

Saknaden är stor men alla vi som hade förmånen att lära känna Lars minns honom med glädje. I sorgens stund tänker vi på hans hustru Eva samt barnen Karin och Magnus med familjer.

För Sancte Christophers gille

Bengt Bengtsson, Vicarius

Läs mer