Annons

”Robert var en omtyckt chef och mentor, alltid beredd att dela med sig”

En välkänd och omtyckt radioröst i Kalmar län har tystnat. Förre lokalradiochefen Robert Karlsson, Mönsterås, har hastigt avlidit i en ålder av 91 år. Han sörjes närmast av sönerna Magnus och Johan med familjer samt många vänner och forna kolleger.
Publicerad 20 december 2023

Robert Karlsson föddes och växte upp i Ljungs socken utanför Linköping. Han drogs tidigt till journalistiken och efter folkhögskolestudier fick han 1955 sitt första reporterjobb på Mjölby Tidning. Redan året därpå gick flyttlasset till Småland och Vetlanda Posten där han i första hand skrev sport – fotboll, bandy och speedway. Ingenting var för smått eller för stort för hans journalistiska förmåga och ambition.

Från tidningsbranschen lockades Robert över till etermedia. Starten av den blivande lokalradion föregicks av en försöksverksamhet under våren 1973 med lokala sändningar över tre områden.

Annons

Robert var en av pionjärerna som ingick i försöksverksamheten. När lokalradion sedan startade i Kalmar 1977 var Robert en av de första som anställdes. Nyfödda Radio Kalmar flyttade in i en av Kalmars äldsta fastigheter, Rosenlundska huset på Kvarnholmen. Den första sändningen ”gick i luften” den 29 augusti 1977 med Magnus Lundén som programledare, medan Peter Sommerstein presenterade nyheterna. Robert hade flera chefspositioner på ”Kalmarradion” innan han 1988 blev kanalchef, vilket han var fram till pensioneringen 1992.

Robert var en omtyckt chef och mentor, alltid beredd att dela med sig av sin erfarenhet och sina breda kunskaper till yngre medarbetare. Det brukar sägas att journalister vet litet om mycket. Men Roberts ambition gick längre än så. Han ville ständigt veta mera om mycket. Han bevakade under många år bland annat landstinget och Kalmar FF:s matcher. Många äldre radiolyssnare minns säkert också morgonprogrammet ”Ring och berätta” , ett av lokalradions allra populäraste program, med Robert Karlsson som ständig programledare.

Som pensionär flyttade Robert till Pataholm och senare till Mönsterås. Sommarhuset på Oknö var en kär tillflyktsort dit han ständigt återvände även vintertid för att, som den stora djurvän han var, se till att småfåglarna fick mat. Robert fortsatte också att med den gamle sportjournalistens ögon bevaka alla Kalmar FF:s hemmamatcher på Guldfågeln Arena. Bortamatcherna såg han hemma i tv-soffan. Inte många minuter efter slutsignalen kom ett fylligt matchreferat på nätet. Han skrev också uppskattade små betraktelser från sin veranda på Oknö. Liksom den gamle greken Apelles levde han efter regeln ”nulla dies sine line” – ingen dag utan en rad. En gång journalist alltid journalist var hans motto.

Robert fick leva ett långt och innehållsrikt liv och det är med tacksamhet jag bevarar hans minne.

Sven Ekberg

radiokollega och vän

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons