Annons

”Olles sätt att behandla patienterna var oefterhärmligt”

Docent Olof ”Olle” Lannerstad, Kalmar, har avlidit i en ålder av 81 år.
Publicerad 7 maj 2022
Olof ”Olle” Lannerstad blev 81 år.
Olof ”Olle” Lannerstad blev 81 år.Foto: Privat

Olle växte upp i Ramlösa och tog studenten i Helsingborg 1959. Sedan blev det medicinstudier i Lund. Han satsade på kirurgi och blev underläkare på Helsingborgs lasarett. Där blev han en lysande mentor för de underläkare som kom efter honom till kliniken.

Olles sätt att behandla patienterna var oefterhärmligt med mycket medkänsla och mycket humor. Han värnade de svaga och hatade översitteri. Han hade en enorm arbetsförmåga. Olle sa ofta till den yngre pågående nattjouren: ”Om du får en patient som behöver opereras på natten – ring inte överläkaren – ring mig!”

Annons

Efter några år i Helsingborg flyttade han till MAS i Malmö. Där blev han snabbt en ledarfigur bland underläkarna. Olle var inte rädd för att kritisera en överläkare om han tyckte att denne visade bristande humanism. Och då ofta med bitsk humor.

Han disputerade 1978 och blev snart docent i kirurgi. Under tolv år i Malmö skaffade han sig en gedigen kompetens i mag-, tarm-, hals-, barn- och kärlkirurgi. Olle hade en bredd på sina kunskaper som med dagens subspecialisering knappast förekommer. Detta kom väl till pass på kirurgen i Kalmar där han blev överläkare och senare klinikchef. Olle intresserade sig mycket för undervisning och AT-läkarna i Kalmar kunde även efter hans pensionering få ösa ur den rika kunskapskällan.

På fritiden älskade Olle att sköta odlingarna på sin öländska släktgård och njuta av öns natur och fågelliv. Många blev semestrarna tillsammans med vänner och hustrun Lisbet på cykel, för fågelskådning och för seglatser längs kusterna i Blekinge och Kalmarsund.

Olle och Lisbet har två söner; en av sönerna blev kirurg och Olle tog noga del i hans utveckling och färdigheter. Olle njöt också av farfarrollen. Som gäster hos Olle och Lisbet har vi kunnat njuta av enastående gästfrihet och kulinariska höjdpunkter.

Olle drabbades för några år sedan av en cancersjukdom, som nu tagit hans liv. Vi kollegor som också haft förmånen att vara hans vänner saknar honom mycket – hans humor – hans generositet och hans aldrig svikande moraliska kompass.

Våra tankar går till Lisbet, Albert och Carl med familjer.

Anders Henricsson och Gösta Bergman

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons