GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Nu har Lennart gått bort och vi i vänföreningen saknar en av dess grundare”

Lennart Rudström, Orrefors, har avlidit i en ålder av 96 år. Han efterlämnar barnen Lena, Monica, Maria och Martin med familjer.
Publicerad 19 oktober 2022
Lennart Rudström, Orrefors, blev 96 år.
Lennart Rudström, Orrefors, blev 96 år.Foto: Privat

En stor kulturpersonlighet har efter ett långt liv avlidit.

Från Bromma till Småland och Orrefors är det över 96 år och ett mycket innehållsrikt liv. Teckningslärare och cirkelledare som Lennart började med, trots den stamning som präglade hans barndom, blev ett relativt kort skede. Förlagsredaktör, tv-producent och författare med förankring i samtidens kulturvärld präglade hans väg till Småland där han startade ett galleri tillsammans med hustru Kerstin Mårtensson.

Galleri Bergklinten blev en framgångssaga för trakten och många konstnärer, bland andra Liss Eriksson. Lennart gjorde flera tv-filmer om och med Liss. Thomas Millroth skrev boken ”Liss Bildhuggare” men där det blev lite problem med utgivningen. För att förmå förlaget att verkställa utgivningen fann Lennart på att göra ett upprop bland vänner och bekanta att finansiera bokens tillkomst. Uppropet kallades Liss Eriksons vänförening. Liss tillfrågades om vänföreningens bildande, ställde sig något tveksam till en början, men sedan han presenterats för ändamålet ”...att stimulera intresset för skulptur såväl klassisk som modern experimentell...” kände han sig bekväm med en sådan förening. Lennart kunde på detta vis manifestera hans skulpturala gärning och kulturintresse.

Nu har Lennart gått bort och vi i vänföreningen saknar en av dess grundare. Han fattas oss.

Petter Palmqvist och Magnus Silfverhielm för Liss Erikssons vänförening

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.