GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Nu flyger en selfmade man vidare med sin viljestyrka, ödmjukhet, generositet och härliga humor”

Trafikchefen och direktören Daniel Jansson, Göteborg, har avlidit i en ålder av 87 år. Närmast sörjande är hustrun Annerita samt döttrarna Anna och Eva med familjer, släkt och vänner.
Publicerad 20 september 2022
Daniel Jansson, Göteborg, har avlidit i en ålder av 87 år.
Daniel Jansson, Göteborg, har avlidit i en ålder av 87 år.Foto: Privat

Mina syskon och jag var alltid djupt imponerade av Daniel. Han var den ende i vår familjs vänkrets som ägde ett eget flygplan. Och i det fick vi åka ibland.

Daniel föddes 1935 i Stockholm och växte upp med fosterföräldrarna Rakel och Rikard Fris, betydande namn inom pingströrelsen. Han trivdes och fick fina skolbetyg, men Lewi Pethrus Segertoner nådde aldrig Daniels öron, så tonåringen flyttade till sin mor Ingrid i Huskvarna. Där vantrivdes han och kuggade i realen. Han sålde nu tidningar på SJ. Till både Gustav VI Adolf och Sickan Carlsson, berättade han. Ett lantbrukarpar från Äng utanför Nässjö tog sig an Daniel, som trivdes med arbetet på bondgården och vänskapen med familjen bestod livet ut.

Daniel tar busskort och söker jobb vid Björknäsdepån på Värmdö utanför Stockholm 1956. Helger och kvällar kör han buss, läser in sin realexamen och blir gymnasieingenjör samt ämneslärare med tjänst på Björkhagens skola. Han tar flygcertifikat och en dag landar hans Cessna bakom järnridån i Warszawa. 1967 blir Janina hans hustru och döttrarna Anna föds 1968 och Eva 1970. Familjen flyttar till Gustavsberg och senare till skånska Oxie. Daniel blir trafikchef på Malmö Lokaltrafik 1976, men 1980 får han chansen att i småländska Högsby bygga upp KLT, Kalmar läns trafik, helt från grunden. Där stannar han som en omtyckt vd fram till pensionen år 2000.

1986 möter han Annerita Toving, delägare i grossistfirman Allt i Fisk i Göteborg. Cessnan landar nu allt oftare på Landvetter och 1991 blir det bröllop. Båda arbetar intensivt, men helgerna viks åt gemensamma middagar, kulturliv och utlandsresor. Daniel flyttar till Göteborg och jobbar som senior advisor på dataföretaget DOSK och som ordförande i Tågkompaniet. Han och Annerita ser hela världen och barn och barnbarn får följa med till alla kontinenter.

Daniel dök ofta upp på min familjs arena vid flera tillfällen. Min mor Ingers populäre mattelärare i Björkhagen på 1960-talet, min far Görans mångårige vän, kollega och chef på SL i Björknäs och KLT i Högsby, mina syskons och mitt första sommarjobb. Nu flyger en selfmade man vidare med sin viljestyrka, ödmjukhet, generositet och härliga humor till en bättre värld. Vi ser flygplanet på himlen. Det är Daniel, säger vi och pekar stolt. Och vi känner honom.

Estradören Mattias Enn, Stockholm

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.