GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Norska Karin hittade kärleken och tog Småland till sitt hjärta

Från fjällvidder och fjordar till de djupaste granskogar. För norska Karin Lorvik dröjde det lite innan hon tog Småland till sitt hjärta. Numera kan hon inte få nog av att skildra landskapet genom kameralinsen.
Åfors • Publicerad 15 januari 2023 • Uppdaterad lördag 20:58
Vissefjärda kyrka en dag i april. Karin Lorvik i Åfors är fascinerad av speglingar och temat återkommer i hennes fotografier.
Vissefjärda kyrka en dag i april. Karin Lorvik i Åfors är fascinerad av speglingar och temat återkommer i hennes fotografier.Foto: Privat

Hur väcktes ditt intresse för fotografering?

– Jag blev fotointresserad redan i barndomen. Till min tioårsdag fick jag pengar av min far, för dem köpte jag min första kamera. Jag köpte svartvit film om åtta bilder, så man kunde inte slösa! Sedan dess har jag förbrukat många olika analoga kameror.

Vad fotograferade du som barn?

– Barndomshemmet och familjen på halvön Øyjord utanför Narvik. Senare började jag vandra längs fjorden och lockades av att fota landskap. När färgfilmen kom var det fantastiskt, vilken utveckling jag fått vara med om.

"Gudomligt ljus i Holmarna." Det är titeln på Karin Lorviks foto som hon fick första pris för i en fototävling som arrangerats av Algutsboda hembygdsförening i fjol.
"Gudomligt ljus i Holmarna." Det är titeln på Karin Lorviks foto som hon fick första pris för i en fototävling som arrangerats av Algutsboda hembygdsförening i fjol.

Var dina föräldrar fotointresserade?

– Haha, nej! De efterlämnade ett enda album, kan du förstå? Och jag som har hundratals album och tusentals bilder, jag vet inte vad jag ska göra av alla.

Vilken utrustning använder du?

– Sedan 2006 fotar jag digitalt, jag har flera Nikon-modeller och ett antal olika objektiv. För Instagram och Facebook använder jag mobilen, en Samsung Galaxy 10.

bild 1/8
På väg mot Moshult en dag i oktober. En ståtlig lönn sätter färg på landskapet.
Soluppgång vid Kårahultsjön en majmorgon genom Karin Lorviks kameralins.
Cykeltur i oktober då Karin Lorvik åkte till Fiskesjö med många fotostopp på vägen.
Skogspromenad hemmavid. Bilden är tagen i januari i skogarna kring Åfors där Karin Lorvik gärna strövar.
Lapporten, på samiska Tjuonavagge, en sensommar. Fjällen och dalen ingår i Abisko nationalpark som omfattar 7 700 hektar i Kiruna kommun.
Sommaridyll i Kårahult en dag i augusti.
Ljuset strilar in mellan stolta furor. Karin Lorvik har kommit att uppskatta den småländska skogen även om hon kan sakna Narviks fjäll och fjordar.
Höstspegling i Kårahult. De gula björkarna ser ut att böja sig mot sin spegelbild.
På väg mot Moshult en dag i oktober. En ståtlig lönn sätter färg på landskapet.
Soluppgång vid Kårahultsjön en majmorgon genom Karin Lorviks kameralins.

Var fotar du helst?

– Landskapet här, det vill säga i Mobergsbygden och Glasriket, i Emmaboda och Lessebo kommuner. Här går jag ofta långa skogspromenader året runt och cyklar på småvägarna under sommarhalvåret. Ibland kör jag så långt att jag får ringa min sambo som får hämta mig med bilen.

Vilken tid är bäst att fotografera?

– Tidig morgon, gärna i dimma, och under sen eftermiddag, tidig kväll. Vaknar jag på morgonen och ser att det är dimma så blir det fart på mig, då tar jag med mobil och systemkamera och ger mig ut före frukost. På sommaren kan det bli så tidigt som halv fyratiden.

Har du några motiv du gillar särskilt?

– Mina favoritmotiv är speglingar. Det blir många bilder från sjöarna här omkring, från Kårahult och Yggersryd. Annars gillar jag att fota i skog, träd och mossiga stenar, något jag har gott om hemmavid.

Vad gör du med dina bilder?

– Mina mobilbilder använder jag på Instagram och Facebook. Annars gör jag en del fotoböcker, då använder jag bilder tagna med mina systemkameror. Det kan vara allt från resor till årsböcker.

Rallarros, mjölke eller mjölkört. Växten heter Chamaenerion angustifolium på latin.
Rallarros, mjölke eller mjölkört. Växten heter Chamaenerion angustifolium på latin.

Hur hamnade du i Åfors?

– Sommaren 1978 var jag turistguide i Trondheim och en svensk företagare hade bokat mig för en grupp turister. Det var Jan Hammarling som drev reseföretaget H-resor, han körde bussen, och där möttes vi två. Julen samma år flyttade jag till Jan i Åfors efter att ha sagt upp mig från lärarjobbet.

”Jag tyckte först att det var trist med bara skog åt alla håll.”
Karin Lorvik

Första mötet med Småland, hur var det?

– Jag tyckte först att det var trist med bara skog åt alla håll. Nu tycker jag Småland är fantastiskt och jag har ju faktiskt stannat i 45 år. Men jag minns när min pappa hälsade på första gången och skulle titta på utsikten. Han gick från fönster till fönster men sade att han inte hittade någon, säger Karin och skrattar.

Vad arbetade du med sedan?

– Vi drev reseföretaget ihop och arrangerade bussresor runtom i Europa under 1980- och 1990-talet, Jan körde och jag var reseledare. Vi öppnade också H-resor/Emmaboda Resebyrå där vi sålde det mesta i resväg. En storsäljare för oss blev tågresorna, de flesta i samarbete med Kalmar Veterantåg, till Jokkmokks Vintermarknad och Ishotellet i Jukkasjärvi. Nu är vi sedan flera år pensionärer, men reslusten finns kvar.

Narviksfödda Karin Lorvik bor i Åfors, Emmaboda kommun, sedan 1978.
Narviksfödda Karin Lorvik bor i Åfors, Emmaboda kommun, sedan 1978.

Vad skulle du vilja fotografera?

– Jag drömmer om att få vistas en längre tid i mitt hemland Norge och fota landskap där under olika årstider, både i Nordnorge och på Vestlandet längre söderut mellan Trondheim och Bergen. Naturen där är storslagen med fjäll och fjordar.

Vad betyder intresset för dig?

– Att få gå ut i naturen och fotografera betyder mycket, då mår jag riktigt bra. Fotografering är min stora hobby och lidenskap, som vi kallar passion på norska.

Se ett urval av Karins bilder här:

Fakta

Karin Lorvik

Ålder: 71 år.

Bor: I Åfors. Uppvuxen i Øyjord utanför Narvik.

Familj: Sambo.

Gör: Pensionär.

Sociala medier: Instagram och Facebook. ”Jag har också många resealbum på sidan www.reseguiden.se/minsida/karinlorvik, där jag fått bra respons.” Där finns 4 120 bilder och Karin har besökt 50 länder. På Instagram har Karin 1 560 följare som mest gillar hennes Smålandsbilder.

Intressen: ”Foto, natur, skogspromenader och cykelturer, resor, och så läser jag mycket böcker.”

Läsarnas bilder

Vill du också visa dina fotografier?

Mejla till reagera@barometern.se. Glöm inte att berätta vem du är, var du tagit bilden och gärna lite mer intressanta uppgifter om när bilden togs. Vill du se fler läsarbilder? Kika in på vår webb, där samlas alla bilder månadsvis. Ännu fler härliga bilder från länet hittar du på Instagram under #barometernläsarbild

Här hittar du fler artiklar i vår serie Läsarnas bilder:

Marit Ollander HjortSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.