Annons

”Musiken var ett av hans största intressen genom livet och han berättade ibland om oförglömliga konserter”

En av Kalmars stora musikälskare, civilekonomen och tidigare landstingsdirektören Sten Franzén har avlidit vid 78 års ålder efter en tids sjukdom.
Publicerad 14 juli 2023

Musiken var ett av hans största intressen genom livet och han berättade ibland om oförglömliga konserter som han upplevt under studietiden i Göteborg, vid utlandsresor eller konserter han lyckats klämma in i samband med tjänsteresor till Stockholm.

Sten var under många år engagerad i Kammarmusikföreningen i Kalmar, var många år ledamot i dess styrelse och de senaste åren dess ordförande. Med sin kreativitet och öppenhet för nya grepp, sin osvikliga känsla för musikalisk kvalitet, sin uppdaterade kännedom om olika ensembler och soloartister och sin makalösa repertoarkännedom var han genom Kammarmusikföreningen en drivande kraft som gav Kalmarpubliken möjligheter att njuta av musikaliska upplevelser som annars aldrig skulle ha erbjudits, helt i enlighet med en av kammarmusikföreningens bärande idéer. Ett exempel är konserten med två flyglar och fyra pianister, ett annat konserten med den tyske pianisten som spelade Max Regers stora Bachvariationer, kanske för första gången i Sverige.

Annons

Sten var också en mycket flitig besökare av andra konserter med klassisk musik och ville göra den klassiska musiken åtkomlig för och uppskattad av fler. Han tog initiativ till att renskriva Valdemar Söderholms orgelsonatiner, som bara förelåg i delvis svårlästa manuskript, och tillsammans renskrev vi dem och diskuterade olika möjliga tolkningar av svårlästa ställen.

Sten lämnar ett stort tomrum efter sig och våra tankar går till hans närmaste anhöriga.

Med stor tacksamhet

För Kammarmusikföreningen i Kalmar

genom Sture Lindholm, ordförande.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons