Annons

Minnesord över Willy Josefsson

Vår pappa Willy Josefsson, Nybro, somnade in den 21 december vid 92 års ålder efter en tids sjukdom. Närmast sörjande är makan Majken och döttrarna Eva-Karin och Annette samt sonen Kjell.
Publicerad 7 januari 2019

Willy Josefsson växte upp i Pukeberg och var en av fem söner till glassliparen Enock Josefsson från Transtorp och hans maka Eva från Börsryd. Barndomens lekar bland kasserat glas intill sliperiet, nuvarande Glasskolan, och invid St Sigfridsån var nog inte helt riskfria. Efter folkskolan i Hanemåla var det dags att börja jobba på glasbruket.

Pappa sökte sig dock snart bort från glaset och fick jobb hos AB Emil Lindvall, där uppgiften blev att svarva järnskruvarna till de då så populära höj- och sänkbara borden. Varje dag måste samma antal tillverkas för att hålla takten med produktionen. Efter den arbetserfarenheten bytte han inriktning igen för att gå som lärling hos en träbildhuggare.

Annons

Vid den tiden träffade han Majken och följde henne på hemvägen på Transtorpsvägen efter sista dansen. De gifte sig 1949. Avsättningen för bildhuggerier minskade under 1950-talet. Pappa startade därför egen firma med tillverkning av bland annat pelarbord. Majken skötte bokföringen.

Så småningom blev byråar och då särskilt rokokobyråar en specialitet. Under åren har Josefsson Möbler tillverkat flera olika byråmodeller, bord, skåp, sekretärer, sovrumsmöbler och hallmöbler till möbelhandeln i Skandinavien och Norden och till andra inredningskunder, exempelvis Ikea.

Pappa gick alltid och grunnade på bättre produktionslösningar och nya designidéer. Han hade ett utvecklat sinne för form och färg.

Fritiden tillbringades i Ekenäs där fritidshuset finns, men fiske och fjällvandring var även stora intressen. Efter pensioneringen plockade pappa fram bildhuggeriverktygen igen. Han hade förmågan få en träbit att se ut som en riktig fisk, fågel, äpplen, mössa eller annat, till exempel en kavaj. Det resulterade deltagande i flera utställningar, bland annat på Sydosten och i Pukeberg. Att få fram fiskars utseende såväl form- som färgmässigt var en passion som sysselsatte honom fram till sista levnadsdagen.

Eva-Karin Josefsson, Kjell Josefsson och Annette Mårtensson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons