Minnesord över Ulf Onsberg

Familj Artikeln publicerades

Konstnären Ulf Onsberg, Malmö, har slutat sina dagar 87 år gammal efter en tids sjukdom.

Ulf var född och uppvuxen på Bremerlyckan i Kalmar. Han gifte sig med Kalmarflickan Astrid, som blev hans hustru och följde honom hela livet. Astrid gick bort för några år sedan. De fick barnen Johan och Elisabeth. Elisabeth förolyckades i en bilolycka i Tyskland, en sorg som ständigt följde dem.

Ulf och jag hade förmånen att vara gifta med var sin syster, Astrid och Gun-Britt. Astrid och Ulf flyttade tidigt till Stockholm för att jobba i reklambranschen och som illustratör. Familjen flyttade ganska snart till Malmö på 1960-talet där efterfrågan på hans eleganta konst och illustrationer var stor i Sverige men också i Danmark.

Under åren utvecklade Ulf sin målerikonst med fotorealistisk teknik och sitt måleri med huvudvikten mot melankoliska landskap eller den lilla stugan i de öde svenska skogarna. Ulf hade framgångsrika perioder med sitt måleri i USA bland annat på Hammers Galleri i New York.

Han återvände till hemstaden Malmö och öppnade sitt eget galleri och ateljé på Regementsgatan. Ett galleri som han dagligen arbetade i fram till sin död. Här kunde man följa hans djärva utvecklande målarkonst. Ulf var också, en otroligt skicklig porträttmålare.

Med Ulf och Astrid var det aldrig långt till de goda skratten när vi hade systraträffarna, nu har det tystnat. Vi sörjer tillsammans med sonen Johan och hustrun Gunilla, barnen Vidar, Valdemar, Love och Amanda och alla vänner.

Många är skratten vid de roliga systraträffarna, minnena får oss att le. Må vår fina Ulf vila i frid.

Hans Duned med familj