Minnesord över Rudolf Petersson

Familj Artikeln publicerades

Min granne Rudolf Peterson, Norra Bäckebo, gick bort för några dagar sedan efter en stroke vid en ålder av 96 år.

Rudolf Petersson har levt sitt liv på den gård han föddes på. Efter giftermål med Viola övertog han broderns del av gården och utvecklade den successivt till en mönsterbesättning av jerseydjur, det vill säga en mjölkgård. Jag tror för övrigt att hans enda utlandsresa gick till engelska ön Jersey. Rudolf följde i sina fäders spår och var mån om såväl kulturella som sociala traditioner från det gamla bondesamhället.

Han blev tidigt intresserad av fotografering och senare videofilmning. Han jobbade i ett eget labb med svartvitt i mängder, vilket innebär att han förevigat naturens och jordbrukets växlingar under nästan ett halvt sekel. Trots sitt intresse för gamla saker och arbetsmetoder var han inte främmande för att tillgodogöra sig ny teknik. Inte bara i jordbruket, utan han anammade även datorn som författarredskap. I en underbar kombination av historiekunnande och datorhantering författades under många nätter under 80- och 90-talet Västerbygdens historia och artiklar till hembygdskrönikan. Ett arbete som han ännu inte riktigt fått erkännande för.

Rudolf och Viola var de bästa grannar man kan få. Som nybliven månskensbonde kollade jag vad han höll på med och gjorde ungefär detsamma. Började han höskörden så började jag och så vidare. Var djur på rymmen så hjälpte de till. Det är med stor sorg i hjärtat som man får konstatera att den tiden är slut.

Anders Johnsson