Annons

Minnesord över Birgitta Öhr

Förra folkhögskolläraren Birgitta Öhr, Kalmar, har avlidit 88 år gammal.
Publicerad 14 augusti 2021
Birgitta Öhr blev 88 år.
Birgitta Öhr blev 88 år.Foto: Privat

Hon var född i Östra Bondetorp i Madesjö socken 1933. Som ung flyttade hon till Jönköping där hon tog anställning på sjukhuset som vårdbiträde, efter kort tid där blev hon elev vid Ölands folkhögskola, flyttade till Lund, tog studenten vid ”Spyken” och fortsatte studier i biologi och geografi vid universitetet. Efter en kort tid som lärare vid Ölands folkhögskola tog hon anställning som lärare vid Hållands folkhögskola (numera Åredalens folkhögskola), från 1961 till pensioneringen.

Birgitta var kyrkligt engagerad och var också kyrkvärd, hade förtroendeuppdrag i Undersåkers församling och efter pensioneringen i Frösö församling. Birgitta hade också uppdrag på stiftsnivå. Hon var också medlem i EFS lokala missionsförening i Undersåker. Birgitta var också politiskt engagerad i Centerpartiet.

Annons

Större delen av livet var Birgitta lärare på folkhögskola i biologi och geografi. Hon var en mycket god pedagog, hade ofta exkursioner i den västjämtska fjällmiljön. Birgitta var engagerad och engagerande i sitt läraruppdrag. Uppskattad och omtyckt i sin bildningsgärning. Hon var saklig i sin framställningskonst och visade ett levande naturintresse som smittade av sig.

Birgitta bars av sin kristna tro som visade sig i handling på olika sätt i hennes kontakt med medmänniskor. Hon hade en förmåga att glömma sig själv i tjänst för andra. Hon stödde ekonomiskt hjälporganisationer av olika slag som Läkare utan gränser, Röda korset, diabetesföreningar och kristen verksamhet. Efter flytten till Kalmar blev hon hemmahörande i S:ta Birgittas församling vars kyrkoförening hon bistod ekonomiskt.

Birgitta sörjs närmast av hennes två barn och barnbarn och före detta make och av övrig släkt och en stor vänkrets.

Familjen genom Leif Öhr

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons