Annons

Minnesord över Arne Aronsson

Arne Aronsson, ”Handlarn i Kråksmåla”, har avlidit i en ålder av 89 år.
Publicerad 15 januari 2020

Arne blev 89 år och föddes, levde och dog i Kråksmåla, helt enligt sin önskan. Hans far Hilding byggde det stora gula trähuset på 1920-talet och startade en affär, en lanthandel som rymde allt från gummistövlar till sockertopp, husgeråd och kryddor. Man handlade över disk men det ändrades av Arne, som övertog affären och sedan drev den tillsammans med sin fru Ingmarie fram till 1985.

Affären var byns medelpunkt. Där träffades man och fick veta de senaste händelserna och fick en pratstund med de andra kunderna eller med Hilding, som gärna satt på ”ljugarbänken ”utanför affären tillsammans med ett par andra seniorer.

Annons

Av fyra klasskamrater, som alla levde sina liv i byn, var bara Arne kvar. Han var den siste, som bar bygdens historia i sitt minne. Han anlitades flitigt som källa för frågor om förr. Arne hade ett otroligt minne för episoder, människor och namn. Han berättade gärna vad som timat i bygden.

Ibland, ganska ofta, kryddade han historien en aning varpå hans hustru påpekade att det där var inte helt med sanningen överensstämmande. Då skrattade Arne till och en okynnesglimt nådde hans ögon.

Vi känner med familjen men är tacksamma för alla minnen vi har av Arne.

Vännerna genom Britt Holgert

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons