1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Minnesord över Åke Brisvall

Mitt i sommaren dog Åke Brisvall, 75 år gammal. Hans själ lyfte från hans älskade hus i Gamla stan, strövade förbi den söndagstomma lekplatsen rakt över gatan och reflekterades kanske i den lilla dammens vattenspegel.

Vår vän Åke Brisvall var arkitekten bakom stora delar av Länssjukhuset i Kalmar. Han bidrog starkt till den varsamma tolkningen av medeltiden när det gällde att integrera moderna bostäder i kvarteret Valnötsträdet. Han ritade många bostäder, villor och sommarhus i Kalmar och på Öland. Han var också en av krafterna bakom den konstnärliga succén med Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn.

Trots tilltagande sjukdom ansträngde sig Åke alltid att delta i vår lilla klubbs möten. Där brukade han proklamera ”två minuter barnbarn, två minuter krämpor, sedan kör vi annat”. Där var han inte arkitekt. Där var han den moderna tidens renässansmänniska med breda intresseområden och vida perspektiv på estetik, vetenskap och teknik. Han var filosofen som kunde få samtalet att plötsligt ta en ny vändning, kryddad av fundersamhet och humanism. Oftast hade Åke läst någon bok eller artikel, som ställde gamla sanningar på huvudet.

Åke som också var gammal seglare blev naturligtvis den självklara kaptenen för klubbens kanalbåtsfärder i Europa. Färderna genererade möten med nya kulturer samt - inte minst - goda historier med en tendens att bli bättre ju oftare de berättades.

Kreativ, vänfast, hjälpsam och rolig.

Åke sörjs närmast av sina barn, Maja och Johan med familjer samt nära vännen Eva. Hans stol vid det runda bordet hos oss står tom i saknad.

För vännerna i Club Albin

genom Tomas Arvidsson och Bo Holmer

Läs mer

Begravningar

Kurt Bäckman

I Botkyrka kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Kurt Bäckman, Läckeby.

Begravningar

Paula Löfgren

I Heliga Korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Paula Löfgren.

Begravningar

Inger Jonasson

I Virserums kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Inger Jonasson, Virserum.

Begravningar

Gunnel Hellström

I Kristvalla kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Gunnel Hellström.

Begravningar

Gull-Britt Franson

I Madesjö kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Gull-Britt Franson.

Minnesord

Bert Jonsson

Bäckebo-Alsterbro Röda Korskrets tidigare ordförande Bert Jonsson har avlidit. Han skulle fyllt 88 år i oktober. Bert var född i Balebo och bodde tillsammans med sin hustru Sonja kvar i föräldrahemmet hela livet. Han vara engagerad i många föreningar i bygden.