Annons

Minnesord Bo Thunberg

För drygt två veckor sedan fick jag meddelandet av Eva Thunberg att hennes man och min vän, arkitekt Bo Thunberg, Gammalsby, avlidit i en ålder av 77 år.
Publicerad 8 november 2021
Bo Thunberg, Gammalsby, har avlidit.
Bo Thunberg, Gammalsby, har avlidit.Foto: Privat

Jag hade förmånen att få jobba tillsammans med Bo under tio år, då vi delade kontor i Tullhuset i Kalmar samt hade flera samarbetsprojekt ihop. En dag på jobbet med Bosse innebar att man fick påfyllning av livsenergi ihop med några nya levnadsberättelser – flertalet väldigt nära sanningen. Bosse försvarade sin ålder gentemot oss andra yngre medarbetare med att säga ”Det kanske växer mossa på taket men det ryker ännu i skorstenen”.

Bo som var äldst i syskonskaran av tre barn, föddes och växte upp i Madesjö. Med påstötningar från grundskolans rektor ihop med det väckta intresset av ett modernt arkitektritat hus i Nybro gick vägen via fyraårigt tekniskt program på Erik Dahlbergsskolan till arkitektlinjen på KTH i Stockholm.

Annons

Bosse började sedan att jobba på Brunnberggruppen Arkitektkontor med bland annat bostadsprojekt i Upplands Väsby. Under denna period hände andra mycket viktigare saker i Bosse liv. 1972 träffade han sin livskamrat Eva.

Efter ett antal år i Stockholm och Upplands Väsby, där sonen Carl föddes, gick flyttlasset tillbaka till Kalmar, där Bosse var med om att driva K-konsults kontor och var ansvarig arkitekt för flera intressanta projekt.

Bo startade ihop med ingenjörerna Allan Persson och P-O Sällström i slutet av 1980-talet Arkitekthuset som kom att rita och framgångsrikt leda flera av Kalmars stora byggnadsprojekt under 1980- och 90-talen.

Under denna period tilldelades Bosse och Arkitekthuset flera utmärkelser bland annat för Brf Havsörnen i Bergavik och Kalmars Stadsbyggnadspris 1994. Bosse ritade även ett av Sveriges största privata bostadsprojekt under 1990-talet, Kulebo åt Staffan och Inger Axelsson. Under det tidiga 00-talet fortsatte Bo sätta avtryck med sin blyertspenna och ritade flertalet av de bostäderna som Kalmarhem byggde, exempelvis det stilrena kvarteret Hajen intill Stagneliusskolan och de moderna bostäderna på Varvsholmen samt det prisbelönta bostadsområdet Vallmon åt Wollinska Stiftelsen

2003 bestämde sig Bo för att starta sitt eget arkitektkontor. Det var då som Projektbyggaren och Bosse skapade ett gemensamt kontor. Utöver de gemensamma projekten som Trekantens sporthall och utbyggnaden av Rinkabyholmsskolan inriktade sig Bosse alltmer på att rita nya gods i karolinerstil. Här fick Bosse möjlighet att använda sig av ”den optimala sexdelade planlösningen”. Bosses kunskaper i ämnet uppmärksammades genom reportage i tidningen Gods och Gårdar och efter det behövdes ingen budgetpost för marknadsföring.

En dag på jobbet med Bosse innehöll, förutom byggrelaterade diskussioner, oftast en anekdot från feriejobbet på Grattes, en rolig vits samt varför handskissade ritningar var överlägsna de cad-ritade. Dagen avslutades med att förnöjsamt studera dagens ritningar med orden ”Trollspöt har talat”.

Efter flera år i Kalmar flyttade 2004 Bo och Eva permanent till Gammalsby på Öland där de under ett antal år renoverat och byggt till sitt drömboende. Här samlade de sina vänner och tog hand om barnbarnen Julia, Lucas och Erik. 2014 blev det även Bosses kontor och Eva ateljé.

Bosse insjuknade hösten 2019 i Alzheimers och detta ihop med pandemin gjorde att vi tyvärr inte träffades alls de sista två åren.

Mina tankar går till Eva, Carl och Jesper med familjer. En sista tanke går till Bosse och att det inte längre bolmar rök ur hans skorsten.

Vännen Christer Lennartsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons