unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Med sitt vinnande sätt och ordning och reda i affärer har Evald varit framgångsrik”

En mycket välkänd lantbrukare, Evald Johansson, 82 år, Vetlycke, Torsås, har avlidit efter en kort tids sjukdom.

Född, uppvuxen och verksam på föräldragården i Vetlycke under alla år ända intill innevarande års vårbruk. 
En utförlig skildring av hans bondeliv var införd i tidningen Torsås-Posten och Södermöre-Posten med utgivningsdag den 2 juni, samma dag som Evalds bortgång. 
Från Torsås-Posten återges nu några spridda noteringar om Evalds verksamma liv:
 Efter militärtjänsten vid I 11 i Växjö och några års jobb som linjearbetare vid Sydkraft övertog Evald föräldragården i Vetlycke år 1967.
Vid detta tillfälle var djurbesättningen på gården fem kor, några ungdjur, två hästar och några grisar. Åkerarialen var 7,5 hektar och 20 hektar skog.

Första investeringen som Evald företog efter att han blivit egen företagare var att bygga om och till ladugården och utöka djurbesättningen. Denna försiktiga start har följts av rad inköpta eller arrenderade gårdar i bygden. 
Sammanlagt brukas numera 23 stycken gårdar inklusive föräldragården. Tillsammans brukas en åkerarial på 250 hektar och ägd skogsmark på 275 hektar. Djurantalet är 450 nötkreatur, stort som smått, det vill säga mjölkkor 150 stycken samt 300 stycken ungdjur och kalvar.
 Allt arbete på fälten har utförts av Evald och sonen Henrik. Första traktorförare har Henrik varit och Evald var god andra förare trots sina 82 år. Till djurskötare har tre polacker varit anställda, vilka stannat länge på jobbet och trivs i Sverige.
 Som komplement till lantbruket har också Evald Johansson bedrivit en omfattande affärsverksamhet med djur, såväl liv- som slaktdjur, med kundkrets i hela södra Sverige.
 Med sitt vinnande sätt och ordning och reda i affärer har Evald varit framgångsrik och uppskattad av många lantbrukare i södra Sverige.
 1990 stiftade Evald Johansson Vetlycke Lantbruk AB som numera omfattar alla driftkostnader och maskininköp medan Evald fortfarande var fastighetsägare och sonen Henrik är ägare till hela aktiekapitalet. 
Avslutningsvis tackar undertecknad Evald för god grannsämja och många trivsamma pratstunder såväl ute vid någon traktor eller vid kaffebordet i familjens trivsamma kök.
 Evald sörjes närmast av hustrun Marita och sonen Henrik med familj.

Karl-Erik Gustavsson