GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Majvor värnade kunskap och inspirerade och stöttade till studier och egen utveckling”

Majvor Liljesand, Kristdala, har lämnat oss. Hon blev 94 år.
Majvor Liljesand blev 95 år.
Majvor Liljesand blev 95 år.
Foto: Privat

Majvor Sofia Liljesand född Petersson, föddes 1926, dotter till hemmansägare Johan Petersson och hans maka Alice. Hon var äldst av två syskon och växte upp på gården Slisshult i dåvarande Tuna församling. Majvor var musikalisk och började vid redan nio års ålder ta piano- och orgellektioner. När det var snöfritt cyklade hon varje vecka drygt en mil till Tuna kyrka för att öva på kyrkorgeln och även åt andra hållet ner till Mörtfors för privata pianolektioner.

Majvor studerade till tandsköterska och efter utbildningen flyttade hon till Lammhult och började arbeta hos tandläkare Wrane. Efter några år flyttade hon tillbaka till hembygden och arbetade i Vimmerby och senare i Kristdala.

På en sommardans på Krokstorps festplats träffade hon Ingvar från Kristdala. Han blev den stora kärleken i hennes liv. De gifte sig i Kristdala kyrka 1951 och fick barnen Johan, Ingrid och Karin. I början på 1950-talet tog Majvor körkort. Hon körde mycket bil och berättade ofta om när hon 1953 körde mellan Vena och Vimmerby på grusvägen med nyfödde sonen i bilen. I en kurva mötte hon en timmerbil och hon körde då resolut in på en åker. Det grindhålet har hon sedan visat oss varje gång vi passerat.

I början av 1960-talet köpte makarna Kristdala Gästgivargård, renoverade fastigheten och drev sedan gästgivaregården framgångsrikt. I mitten på 1970-talet flyttade Majvor till Stockholm och studerade till ekonomiföreståndare och dietist. Majvor och Ingvar blev sedan kvar där i 15 år. Majvor hade tjänst på Sigtunastiftelsen och sedan som ekonomiföreståndare/dietist på Södersjukhuset och Huddinge i Stockholm.

Intresset för litteratur, broderi och design löpte som en råd tråd genom hennes liv och hon broderade fortfarande efter fyllda 90 år stora kaffebordsdukar.

1992 blev Ingvar svårt sjuk och Majvor vårdade honom i många år i hemmet. Ingvar levde med sin sjukdom till 2003 då han avled.

Majvor värnade kunskap och inspirerade och stöttade till studier och egen utveckling. Hon fortsatte hela livet att vara aktiv och följa med i samhällsdebatten.

Idrott var ett annat intresse som Majvor haft. Hon har följt våra stora idrottshjältar genom åren. De åren som Björn Ferry var aktiv inom skidskytte var han hennes stora favorit eftersom Majvor i slutet på 1940-talet träffade Björns farfars far Julius Ferry och hans hustru, hos sin svärmor i Kristdala. Familjen Ferry bodde då i Mellingerum, Kristdala. Hon önskade att hon träffat Björn då han var i Oskarshamn 2019 så hon fått berätta om hans farfars far.

Vår mamma var länken tillbaka till det som varit och berättade gärna klart och detaljerat om förr men hon levde i nutid och var nyfiken på framtiden och hur den skulle bli för barnbarn och barnbarnsbarn.

Majvor efterlämnar elva barnbarn och just nu 13, men snart 15, barnbarnsbarn. Hon var älskad och vi kommer att minnas henne med glädje och kärlek.

Barnen Johan, Ingrid och Karin Liljesand

Läs mer