Annons

”Lage var vår körledare under drygt 20 år”

Vännen Lage Olsson, Åseda och Kalmar, blev 85 år. Han hade många strängar på sin lyra vilket berikade kulturlivet i Kalmar.
Publicerad 26 april 2024

Tänk så många valborgsmässoaftnar vi i Calmar Manskör under Lages ledning bland annat sjungit Vintern rasat ut... i Kalmar Stadspark och dagen efter besökt olika vårdhem för att framföra vår vårrepertoar.

Lage var vår körledare under drygt 20 år och tack vare hans stora kontaktnät kunde vi framträda i många av traktens kyrkor. Vi hade också ett mycket trevligt utbyte med manskören i Pärnu i Estland genom att körerna besökte varandras hemorter och gav gemensamma konserter.

Annons

Säkert minns många de populära träffarna Alltid på en söndag som hölls i Kalmarsalen under Lages ledning och i samarbete med Knölkören (Kalmars, Nybros och Ölands manskörer) då bland andra Lasse Berghagen, Lill Lindfors och Lasse Lönndahl medverkade.

Under många år firades Lucia på Slottet, då Lage var körledare för Badrumskören och Calmar Manskör. Vid dessa tillfällen framträdde även gästartister.

Lages entusiasm för den musikaliska delen av kulturlivet visade sig i hans initiativ till Sång på Al(l)var tillsammans med körsångare från Corus Mixtus och undertecknad. Konserterna framfördes i Skäftekärr under fyra år. Under ett av dessa år medverkade Håkan Sund, som undervisade deltagarna i körsång och även var kördirigent vid konserten.

Lage var inte enbart körledare, han var också körsångare i Kalmar Domkyrkokör och i SHT-kören tillsammans med sin vapendragare Hans-Olof Stavert.

Med största tacksamhet har jag sökt beskriva Lages stora betydelse för det musikaliska livet i speciellt Kalmartrakten.

Många tankar går till Ulrika och övriga familjen.

Göran G Ohlsson, körmedlem i Calmar Manskör under många år

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons