GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”'Känn dig som människa' ett lämpligt motto för hela hennes livsresa”

Förre läroverksadjunkten Birgit Maria Sjungargård, Avesta, har avlidit 81 år gammal, efterlämnande barnen Carl Anders, Maja och Petter med familjer.
Publicerad 7 juli 2022
Birgit Maria Sjungargård, Avesta, har avlidit 81 år gammal.
Birgit Maria Sjungargård, Avesta, har avlidit 81 år gammal.Foto: Privat

Hon föddes i Kalmar. Fadern Rudolf Carlander var bagare och tiokampare. Familjen kunde mönstra två egna stafettlag i simning. Birgit själv genomförde långt upp i åren de klassiska loppen i skidåkning, cykel, simning och löpning. Det fanns en målmedvetenhet och seg uthållighet i allt hon tog sig an även på det andliga planet. I tonåren blev hon engagerad i den kyrkliga ungdomsrörelsen.

Vi möttes i Uppsala och kämpade med hebreiska och grekiska och upptäckte djup i Herrens ordhet. Efter giftermål gav vi oss ut i Lutherhjälpens flyktingarbete. En notabel händelse i det sammanhanget var, när vi råkade bli inbjudna att åka vattenskidor på Röda havet av kung Hussein. Birgit fick åka par med kungen. Fotot från detta blev vår räddning när vi blev haffade av militär i Juda öken!

En teol.kand. och en fil.mag. ledde till lärartjänster vid gymnasierna i Lindesberg och Avesta. En tid var hon verksam inom det sociala arbetet i Sancta Clara i Stockholm och i tio år hade hon tjänst på Arbetsförmedlingen. I körverksamhet tog hon aktiv del i sju decennier. För henne var dock tro främst en fråga om trohet, och det var i kyrkbänksämbetet hon kände sin kallelse att troget tjäna den lokala församlingen och delta i söndagsgudstjänsten in i det sista.

En fast punkt för oss blev Sjungargården i Pungmakarbo, som gav oss vårt släktnamn. Även sedan vi gått skilda vägar ville hon behålla detta namn. ”Fast allt annat förgår, finns det något i det vi fått vara med och skapa, som för alltid består!”, var hennes mening. Hon gav även ut ett studiematerial i livsåskådningsfrågor, med den klassiska titeln ”Känn dig som människa”, ett lämpligt motto för hela hennes livsresa, som förde henne så långt både i den jordiska och andliga världen. Det är på denna jag själv fått nåden att långa sträckor vara hennes färdkamrat.

Birger Sjungargård, präst

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.