Annons

”Johan gjorde oss alla medvetna om att vi hör ihop på det här klotet”

Journalisten och skribenten Johan Sanne, 77, Kalmar, har avlidit. Närmaste anhöriga är Bodil Göransson och barnen Anna, Felipe och Sixten med familjer.
Publicerad 12 juli 2021
Johan Sanne blev 77 år gammal.
Johan Sanne blev 77 år gammal.

Vännen Johan har gått ur tiden. Vi minns hans soppor, hans egenbakade bröd, hans rostade rotfrukter och kombuchan man fick testa. Men framförallt alla öppna och goda samtal kring familjens matbord.

Johan var berest och beläst och nyfiken på alla goda krafters arbete för att göra världen till en bättre plats att leva i. Det var kring matbordet idéer, uppslag och erfarenheter utbyttes. Vilket kontaktnät som spanns.

Annons

Den globala världen var alltid närvarande. Under större delen av 1980-talet höll Johan i programmet Globalradion – om eldsjälar och makthavare i Sverige och tredje världen. Det sändes en kväll i veckan i drygt sex år. Det blev nedslag i länder som Nicaragua, Nepal, Rwanda och Angola. Det blev reportage om schyssta eller blodiga bananer, och svenskt bistånd granskades.

Johan tog initiativ till att i Medieinstitutet FOJOs regi bjuda in journalister från Afrika, Asien och Latinamerika. Johan var mån om att deltagarna också skulle få besöka något svenskt hem och kring flera middagsbord i Kalmar samtalade man då om situationen i gästernas hemländer.

Johan hade en pedagogisk ambition att göra oss alla inom olika organisationer och inom kyrkan medvetna om att vi hör ihop på det här klotet. Ett uppdrag från Svenska Kyrkan resulterade i skriften Fredsbyggare sökes. Flera skrifter gavs ut genom SIDA som till exempel Allt hänger ihop, tänkt att användas i skolor. Det fanns en drivkraft att väcka tankar och att ge insikter om att våra grundläggande behov är lika oavsett var vi bor och lever.

Flera manus till Byteatern och ett par barnböcker tillsammans med Bodil blev det också. Men han var också hemmapappan som bakade våfflor åt hungriga barn. I Rävemåla sattes sticklingar av finaste svarta vinbärsbusken vilka blev uppskattade gåvor till vännerna.

Vännerna Catharina Engström och Barbro Eldhagen

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons