Annons

Imponerande pepparkaksbyggen – nu vill vi visa ännu fler

Bara fantasin sätter gränser för hur pepparkakshuset ser ut. En del liknar mest ihoprasade kojor, andra är skalenliga modeller av stilrena byggnader. Emelie Schygge gjorde en väderkvarn medan två medarbetare på brandstationen la själ och hjärta i att skapa en miniatyrstation.
Kalmar län • Publicerad 7 december 2018
Sjuksköterskan Emelie Schygge inspirerades av de öländska väderkvarnarna och satte ihop en egen kvarn. ”Nästa år får jag kanske satsa på ett pariserhjul, det känns som en utmaning.”
Sjuksköterskan Emelie Schygge inspirerades av de öländska väderkvarnarna och satte ihop en egen kvarn. ”Nästa år får jag kanske satsa på ett pariserhjul, det känns som en utmaning.”Foto: privat

Söndag den 9 december, på Annadagen, är det pepparkakans egen dag. Pepparkakor är inte bara mumsiga, de kan resultera i spännande pepparkakshus. De mer kreativa byggarna nöjer sig inte med prefabricerade hus från affären utan gör som Emelie Schygge och bygger en egen väderkvarn.

– Det är jätteroligt med pepparkakshus. Vi har alltid byggt pepparkakshus, det är en tradition i familjen som pappa började med när vi var små.

Emelie Schygge är en van pepparkaksbyggare och har erfarenhet från olika sorters husbyggen, däribland ett lusthus.
Emelie Schygge är en van pepparkaksbyggare och har erfarenhet från olika sorters husbyggen, däribland ett lusthus.
Annons

För två år sedan byggde Emelie ett lusthus med fönster av bränt socker men förra året tog sonen Bo den mesta tiden. I år återkom hon med förnyade krafter och skapade en väderkvarn.

– Jag har tänkt på att göra en väderkvarn i flera år. I somras jobbade jag i Borgholm och fick nog inspirationen från de öländska väderkvarnarna.

Väderkvarnen, med de långa tunna vingarna, gjorde hon efter en egen skiss men ofta struntar hon i ritningen och kör på frihand. När det gäller degen är Emelie inte supernoga, ibland är det köpt pepparkaksdeg, ibland hemgjord. Men glasyren gör hon själv och spritsar på efter att huset monterats.

– Det blir lite kladdigt men är ändå enklare än att spritsa delarna innan jag limmar ihop dem.

Limmar med smält socker alltså, inget byggfusk med klister, lim eller andra oätliga bindemedel.

Vad har du för tips till andra pepparkakshusbyggare?

– Att våga göra lite mer avancerat än man tror att man klarar av! Var lite modigare, det funkar!

Ett annat pepparkaksbygge står på brandstationen i Kalmar. Där har larmoperatör Camilla Nilsson och brandingenjör Frida Cesar byggt en miniatyrvariant av brandstationen inklusive brandmän och bilar.

En brandstation ska naturligtvis ha både personal och brandbilar. Camilla Nilsson och Frida Cesar har satsat ordentligt på årets pepparkaksbygge. Och då är Camilla Nilsson ändå novis på området.”Jag har aldrig förr byggt något pepparkakshus, inte ens ett litet som man köper i affären”, säger hon.
En brandstation ska naturligtvis ha både personal och brandbilar. Camilla Nilsson och Frida Cesar har satsat ordentligt på årets pepparkaksbygge. Och då är Camilla Nilsson ändå novis på området.”Jag har aldrig förr byggt något pepparkakshus, inte ens ett litet som man köper i affären”, säger hon.Foto: privat

– Frida haffade mig i korridoren en dag och frågade om det inte vore häftigt att bygga brandstationen och jag nappade genast. Jag har aldrig förr byggt något pepparkakshus, inte ens ett litet som man köper i affären, säger Camilla och poängterar att arbetet utförts på fritiden och bekostats med egna pengar.

– Det tog en hel helg och några kvällar. Det har gått åt några kilo pepparkaksdeg, både köpt och egen. Men den vi gjorde själva kryddade vi inte, ingen lär äta upp byggnaden.

Brandbilarna paraderar utanför pepparkaksstationen.
Brandbilarna paraderar utanför pepparkaksstationen.Foto: privat
Annons

Frida gjorde skalenliga mallar till stationen och med hjälp av pastafärg har de fått rätt kulör på tak, väggar och dörrar. Gubbarna är stansade med hjälp av vanliga pepparkaksformar som ser ut som brandmän och en hel del glasyr har gått åt för att pryda dem.

– Jag älskar att baka och tycker att det har varit jätteroligt. Det man ska tänka på är hur mycket tid man vill lägga på ett sådant här projekt. Det tar ofta längre tid än man tror.

Kommer brandstationen att ätas upp?

– Njae, det tror jag inte. Det rasar nog ihop innan det blir dags att smaka på det.

Efterlysning!

Har du också byggt ett pepparkakshus? Vi vill visa upp fler coola pepparkaksbyggen här på Barometern.se. Mejla gärna en bild på ditt bygge till bonus@barometern.se eller tagga din bild i sociala medier med #barometernpepparkaka

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons