Minnesord

”Idrotten var Nisses stora fritidsintresse genom hela livet”

Med största bestörtning har vi nåtts av beskedet att Nils ”Nisse” Larsson, Mellby, avlidit efter en kort sjukdomsperiod. Han blev 85 år.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 9 maj 2020 • Uppdaterad 12 maj 2020
Nils ”Nisse” Larsson blev 85 år.
Nils ”Nisse” Larsson blev 85 år.Foto: Privat

Nisse föddes den 8 oktober 1934 i Mellby, Segerstads socken, där föräldrarna drev ett lantbruk. Som brukligt fick han redan i skolåldern hjälpa till familjens verksamhet och blev gradvis en fullgod jordbrukare. Nisse genomgick militärutbildningen på I11 i Växjö, i slutet av 1950-talet studerade han två år vid Ölands Folkhögskola och byggde också på sina jordbrukskunskaper genom studier på Ingelstorp.

Vid giftermålet 1964 flyttade makarna in på granngården som hade inköpts något år dessförinnan. Samarbetet med brodern som ägde hemgården fungerade på bästa sätt med goda resultat som följd. Fram till inledningen av 1990-talet upptog mjölkproduktion och sockerbetsodling en stor del av arbetsinsatserna, varefter de helt gick över till vall- och spannmålsodling samt djurhållning. För cirka 25 år sedan tvingades Nisse successivt trappa ner på arbetsintensiteten på grund av ett funktionshinder. Han drabbades nämligen svårt av en synnedsättning som senare tyvärr ledde till blindhet.

Tack vare sitt extremt goda minne, vetgirighet och intresse för omvärldsfrågor kunde Nisse hålla sig à jour med hjälp av talböcker, radioprogram och hustruns högläsning ur dagspressen.

Under sin aktiva tid var Nisse församlingens kyrkokassör under tio år och han var också mycket aktiv i den lokala hembygdsföreningen när så påfordrades. Idrotten var Nisses stora fritidsintresse genom hela livet. Som tonåring anslöt han sig till Hulterstads AIK och deltog i lagets matcher i fotboll och bandy under flera år. Man kan lätt tänka sig att fotbollsdiskussionerna gick på högvarv, då tipsgänget träffades – en ”institution” med regelbundna möten under mer än 50 år.

Undertecknad hade turen att få växa upp i samma by som Nisse och hans framlidne bror Göran. Vi hade daglig kontakt från tidig barndom och genom skoltiden i socknens folkskola. Den lokala lojaliteten växte sedan fram genom täta kontakter under livets olika skiften. Alla fina och ljusa minnen från vår samvaro bär jag tacksamt vidare.

Närmast sörjande är hustrun Ally och två döttrar med respektive. Annelie, verksam som förskollärare och boende i Kalmar, Agneta ägare av Mellby Ör Inn tillsammans med maken. Barnbarnen hade absolut en särskild plats i Nisses hjärta.

Övrig släkt och vänner delar sorgen och saknaden.

Sven Karlsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.