GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”I stor ödmjukhet levde Berit trons liv”

Berit Lundin har avlidit i sitt hem i Alsjökulla i en ålder av 82 år.
Publicerad 29 november 2021
Berit Lundin blev 82 år.
Berit Lundin blev 82 år.Foto: Privat

I hembygdens famn fick hon sluta sina dagar. Här har hon tillsammans med maken Bror och familjen levt och verkat. Den röda villan med den vackra trädgården ligger bara ett hundratal meter från hennes födelsehem. Det välskötta tomtområdet som omger huset var paret Lundins verkliga skötebarn med prydnadsväxter, potatis, grönsaker och bärväxter. Här har bland annat ordnats öppen trädgård och besökarna var mäkta imponerade. När det sedan bjöds på kaffe och till det något gott bakverk blev besöket än mer minnesvärt.

Sitt arbete utanför hemmet hade Berit som kontorist på Arbetshemmet i Ödevata. Genom sitt engagemang på olika områden lärde hon känna bygden omkring Lindås och Vissefjärda. Med sitt rättframma och ärliga sätt var hon respekterad av alla och allmänt känd för att vara kunnig och samvetsgrann i allt, som hon företog sig.

År 2001 tillträdde Berit som kassör i Vissefjärda hembygdsförening. Detta arbete skötte hon på ett mycket grannlaga sätt. Vissefjärda hembygdsförening har en bred verksamhet och flera fastigheter. Aldrig har hon tvekat att ställa upp, när uppgifterna kallat. Ett gott stöd har hon haft i sin make Bror, som hjälpte henne att distribuera hembygdsböcker. Våren 2016 lämnade hon uppdraget som kassör, men deltog fortfarande i de arbetsuppgifter som rörde Törsbogården.

Från 2000 var Berit med i kyrkorådet i Vissefjärda och var periodvis dess ordförande. När det sedan 2008 var dags att påbörja bildandet av ett pastorat av församlingarna Långsjö, Emmaboda, Vissefjärda och Algutsboda var Berit engagerad i den processen. Det var många möten, innan den nya organisationen kunde träda i kraft den 1 januari 2010. Berit satt med i det nya pastoratets första kyrkofullmäktige åren 2010–2013.

Den 6 mars 2016 avtackades Berit, som i hela 32 år varit kyrkvärd i Vissefjärda och Lindås. Hon började som kyrkvärd i Mikaelsgården i Lindås men fortsatte sedan också att tjänstgöra i Vissefjärda. Att vara kyrkvärd innebar att hon under alla dessa år tjänstgjorde i gudstjänsten på söndagarna i kyrkan varannan vecka. Åtta olika präster i Vissefjärda församling har hon arbetat tillsammans med och många kamrater bland kyrkvärdarna minns henne med aktning i dessa dagar.

I stor ödmjukhet levde Berit trons liv. Lyssnande och öppen också inför beslut om förändringar som ibland var nödvändiga. Alltid lojal, alltid stöttande var hon en stor tillgång för pastoratet och då i synnerhet för Vissefjärda församling där hon hade sitt hjärta.

Berit växte upp i ett hem med politiskt engagemang och det var naturligt för henne att verka för de frågeställningar, som rörde landsbygden. 1991 blev hon ordförande i Centerkvinnorna i Vissefjärda. I början av 1990-talet valdes hon också in som ledamot i Centerpartiets kommunkrets, som då var en paraplyorganisation för Center- och Centerkvinnoavdelningarna i Emmaboda kommun. Omgående valdes hon till sekreterare och blev kvar på den posten i många, många år. Hennes lojalitet och engagemang för Centerpartiet var mycket stort och när det ordnades möten och medlemsträffar så fanns Berit alltid där med sin kunskap och sin tjänstvillighet.

Som kommunfullmäktigeledamot hade Berit sin naturliga plats i flera mandatperioder och hon var även ledamot i socialnämnden. Men Berit var även aktiv utanför kommunens gräns. Hon satt som ledamot i Centerkvinnornas distriktsstyrelse i Kalmar län i många år och på den tiden förlades mötena till Oskarshamn, en lång väg att köra men det hindrade aldrig Berit från att närvara. Berit var en person med varm lojalitet, stillsam klokhet och stort engagemang.

Det var inte bara de samhälleliga och föreningsmässiga frågorna Berit brann för. Hon räckte till även för släkt och vänner och spred trevnad och glädje omkring sig i olika sammanhang.

Alla tänker vi på familjen och maken Bror som alltid fanns vid hennes sida. Vidare också sonen Mikael med familj bosatt i Nybro och dottern Eva med familj bosatt i Spanien. Broder och två systrar finns också bland de närstående.

Siv Johansson, Vissefjärda hembygdsförening

Annette Geyer, Emmaboda pastorat

Ingrid Jensén, Centerpartiets kommunkrets

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.