Annons

Hjördis brann för kultur och folkbildning

Budet har nått oss att Hjördis Bigelius, Gunnarsbo, har lämnat oss i en ålder av 86 år.
Publicerad 23 januari 2024
Hjördis Bigelius blev 86 år.
Hjördis Bigelius blev 86 år.Foto: Arkiv

Hjördis kom ifrån Ålem. Efter realskola och handelsskola arbetade hon som kontorist i Skövde. Sedan träffade hon Karl-Erik och kärleken förde henne tillbaka till Kalmarbygden, till gården i Gunnarsbo där Karl-Erik var lantbrukare. Så länge de två barnen var små stannade Hjördis hemma. Men sedan började hon längta ut.

Hjördis brann för kultur och folkbildning, hon engagerade sig i Studieförbundet Vuxenskolan och startade många studiecirklar hemma i Ryssby. Efter kommunsammanslagningen blev Hjördis studieorganisatör i den nybildade Kalmaravdelningen där hon byggde upp studieverksamheten i Kalmarbygden.

Annons

Hjördis var en arbetsmyra, en duktig organisatör, hade ett trevligt sätt och var lätt att samarbeta med. Hon var mycket omtyckt och byggde också upp ett brett kontaktnät som var till stor nytta för organisationen.

Studieverksamheten ökade och var omfattande när Södra Kalmar distrikt av Studieförbundet Vuxenskolan 1976 skulle anställa en biträdande distriktsstudieledare. Hjördis fick den tjänsten. Under många år arbetade Hjördis och Ingvar Jonmyren framgångsrikt med folkbildning och kultur i södra länsdelen.

Många är de studiecirklar, kurser, föreläsningar och seminarier som Hjördis anordnat för länets invånare. Arbetet var krävande och innebar mycket kvälls- och helgarbete men Hjördis hade även ork att engagera sig i andra organisationer som Centerns kvinnoförbund, hembygdsrörelsen och som pensionär även i Sverige Pensionärsförbund.

Hjördis tilldelades flera utmärkelser. Hon fick ett belöningsstipendium på 10 000 kronor från Kalmar läns Regionförbund som erkänsla för värdefulla kulturinsatser, diplom för föredömlig och värdefull insats inom hembygdsvården från Kalmar läns hembygdsförbund samt diplom för värdefulla insatser inom SPF.

Hjördis var en äkta folkrörelsekämpe som på olika plan arbetade för att göra vårt samhälle bättre. Vi är många som känner stor tacksamhet för det hon har uträttat. Vi känner också en stor tacksamhet över att fått lära känna Hjördis och för att vi tillsammans med henne fått arbeta för att göra vår bygd till en bättre plats att leva på. Vi känner idag en stor tomhet och saknad. Våra tankar går främst till hennes familj.

Anders Andersson, tidigare distriktsordförande i SV

Lisbeth Lennartsson, distriktsordförande i SV

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons