Annons

”Hans levnadsglädje och humor livade upp alla tillställningar”

En av Svenska Frimurare Ordens främsta medlemmar och företrädare har gått ur tiden då kontraktsprosten Leif Norrgård, Döderhult, efter en längre tids sjukdom nedlagt sina jordiska verktyg i en ålder av 80 år.
Publicerad 23 mars 2024 • Uppdaterad 2 april 2024
Leif Norrgård, Döderhult, har efter en längre tids sjukdom avlidit i en ålder av 80 år.
Leif Norrgård, Döderhult, har efter en längre tids sjukdom avlidit i en ålder av 80 år.Foto: Jonas Persson

Svenska Frimurare Orden är landets största sammanslutning av kristna män. Under flera år var Leif Norrgård denna organisations andlige ledare. Broder Leif inträdde som medlem 1986 i S:t Johanneslogen Orion i Oskarshamn. Han blev omedelbart en betydelsefull profil och andlig ledare i det lokala frimureriet. Med stigande grader utökades broder Leifs ledning till först regional och sedan nationell nivå. 2010 blev broder Leif utnämnd till Riddare och Kommendör med Röda Korset och året efter iklädde han sig rollen som Svenska Frimurare Ordens högste prelat och andlige ledare.

Hans betydelse för det svenska frimureriet kan inte nog understrykas och han förärades också med Carl XIII:s Orden för sina insatser.

Annons

Många är de sökande och tvivlande som genom Leifs vägledning funnit vägen till en stabil och grundmurad kristen tro. Efter att ha lyssnat till Leifs unika talekonst, fascinerande predikningar och föredrag samt tankeväckande analyser, entusiasmerades många till ett aktivt deltagande i såväl frimureriet som i de lokala kyrkliga församlingarna. Leif såg frimureriet som ett sätt att nå ut till ett stort antal män med det kristna budskapet. Något som Leif lyckades åstadkomma med en mycket stor framgång.

En bidragande orsak till Leifs framgång var hans varma personlighet och karisma. Hans levnadsglädje och humor livade upp alla tillställningar. Ett måtto var att vi inte orkar med hur mycket allvar som helst, vi måste också kunna koppla av och ha trevligt tillsammans.

Trots att Leif var andlig ledare för en nationell organisation som också omfattar de svensktalande bygderna i Finland förblev han Oskarshamn och Döderhult trogen. Men han reste ofta och besökte de flesta enheter för att undervisa, hålla föredrag och sprida glädje. Många gånger tillsammans med sin hustru Gunnel som starkt stöd.

Undertecknad som under de senaste åren haft anledning att besöka ett stort antal av Svenska Frimurare Ordens enheter har överallt mötts av ett extra varmt välkomnande när det uppdagats att jag kommer från Leifs hembygd. Otaliga är de som efterfrågat Leifs hälsa och bett att få framföra hälsningar. Leif har gjort oerhört avtryck och de som mött honom uppger att han förändrat deras liv.

Sin hemmaloge i Oskarshamn besökte Leif ofta och gärna. Bröderna i Oskarshamn fick många gånger lyssna till Leifs tal och föredrag. Med en strålande retorik fängslade han oss åhörare med ett budskap fullt av innehåll som gav insikter och upplevelser.

När vi nu i vår sorg och saknad framför vårt djupa deltagande till Leifs älskade hustru Gunnel, barn och barnbarn känner vi också en stor tacksamhet. Vi har nämligen fått leva en del av våra liv samtidigt med Leifs och vi har fått göra det i hans närhet. Vi kan bara tacka vår Herre för denna förmån och glädje.

Christer Holmgren

Storinkvisitor i Svenska Frimurare Orden

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons