Annons

”Han hade en aldrig sinande kunskapstörst”

Alf Ohlsson, Sandgårdsborg, blev 91 år.
Publicerad 1 april 2022
Kantor Alf Ohlsson, Sandgårdsborg, har avlidit vid 91 års ålder.
Kantor Alf Ohlsson, Sandgårdsborg, har avlidit vid 91 års ålder.Foto: Privat

Alf föddes 1930 och växte upp på Sandgårdsborg med sina föräldrar och två syskon. De hade ett litet jordbruk och pappan var även sko- och urmakare. Uppväxt och ungdomsår lät sig präglas av samtiden i den öländska hembygden, naturen, byskolan, drängarbetet och folkhögskolan – allt i rolig samvaro. Tillvaron präglades också av emigration, tuberkulos och världskrig.

För Alf väcktes musikintresset tidigt genom föräldrarnas musicerande i hemmet. Han sökte med tiden spelkompanjoner utanför hemmet. Samvaron med den fiolspelande flickan Gunnel Andersson gav inte enbart musikalisk näring, utan fick honom också på fall. Eller som han själv uttryckte det: ”Tycke uppstod.” Gunnel kom att bli hans livskamrat. De vigdes 1963 och fick över 60 år tillsammans.

Annons

Kalmar slottskyrkas organist, Lennart Annemark, blev en betydande läromästare för Alf och sin kantorsexamen tog han sedan i Växjö. Som ung kantor tjänstgjorde han i Kalmar slottskyrka och i Stenåsa–Hulterstad församlingar. Tiden i Stenåsa-Hulterstad var något Alf mindes med glädje och gärna återberättade om under många glada skratt.

Boendet landade på Sandgårdsborg i Alfs föräldrahem. Då hade paret bildat familj och fått tre döttrar.

Så fick Alf tjänst i sin kära hembygd Sandby – Gårdby – Norra Möckleby. Han blev sin tjänst trogen under mer än 30 år. Utöver kantorstjänsten undervisade han också i kommunala musikskolan. Alf trivdes med sitt yrkesval och det han uppskattade allra mest var körverksamheten.

Som pensionärer bosatte sig paret i Arontorp och Alf gick in som vikarierande kantor under ytterligare 20 år. Utöver arbetet har Alf haft ett brett omvärldsintresse, både vad gäller historia och nutid, geografi och natur i såväl närområdet som andra delar av världen. Särskilt utvecklade han ett stort fågelskådarintresse.

I skiftande perioder av sitt liv har han engagerat sig i olika verksamheter och aktiviteter, som naturvårdande verksamhet, hembygdsteater, arkeologiska utgrävningar, studiecirklar, hembygdsarbete och kyrkoråd. Han har också hållit föredrag om öländska dialekter.

En devis för Alf har varit att kunskap aldrig är tungt att bära. Han hade en aldrig sinande kunskapstörst. Vid diskussioner och spörsmål söktes alltid fakta i närmaste uppslagsverk.

Alf har alltid burit med sig en stor ödmjukhet inför livets villkor. Genom alla skeden har han liksom aldrig slutat leva, utan fortsatt att musicera, umgås med vänner, finnas till för nära och kära och aktivt söka och delge kunskap. Åtta dagar före sin bortgång var vänner på besök och fick del av en studiecirkel i musik som han ordnat för dem. På programmet för dagen stod opera. Två dagar före sin bortgång satt han vid pianot och spelade söndagens psalmer.

Alf fick vara i sitt hem med sin älskade Gunnel fram till slutet.

Karin Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons