unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Gunnar var en tänkande människa med många kloka funderingar”

Gunnar Arwidsson, Söderåkra, har lämnat oss vid 86-års ålder.

Gunnar var klasskamrat och vän till min nio år äldre bror Berth, men med tiden kunde jag också räkna honom till en av mina vänner. Efter folkskolan började både Gunnar och min bror, liksom många andra av traktens ungdomar, att arbeta på den nystartade Porslinsfabriken i Söderåkra. De såg väl en framtid i branschen, men siktade högre och åkte därför på försommaren 1951 på anställningsintervju till Rörstrands i Lidköping. Eftersom de ännu inte hade körkort ordnade de med Sture Olsson i Övraby att köra dem dit med min fars personbil, en Doge 39. Sture jobbade som chaufför i min fars lastbilsåkeri och detta passade nog honom bra, eftersom de på resan kunde göra en avstickare och hälsa på hans bror Rune, som bosatt sig i Hova ett stycke norr om Mariestad. Sture, Konsumföreståndaren Erik ”Fille” Gustafsson och mors kusin Erik ”Kirre” Olsson utgjorde en oskiljaktig trio på 1950-talet

Av någon anledning blev det bara min bror som tog tåget och polletterade sin cykel för 4,50 kronor den 25 juli 1951, och började på Rörstrands. Den sejouren blev emellertid kort, eftersom det redan vid den första läkarundersökningen konstaterades att han hade början till stenlunga, och inte borde fortsätta jobba i den miljön. Han fick flytta hem och blev chaufför i fars åkeri.

Gunnar började i stället jobba vid Skånska Cement som betongarbetare, och var bland annat med om stora byggnadsprojekt i Afrika. Jag tror det var där han drog på sig en sjukdom eller arbetsskada som gjorde att han blev långvarigt sjukskriven och med tiden sjukpensionär.

Mina första egna minnen av Gunnar var hans färdigheter som skridskoåkare och bandyspelare på Påboda Tegelbruks lerhålors is mot Törnlyckehållet på 1950-talet. Dessa egenskaper gav honom tillnamnet ”Klicken”. Han upplevdes som en smörklick i en het stekpanna. Detta var innan hockeyn hade hunnit etablera sig i Sverige.

Gunnar var en tänkande människa med många kloka funderingar som han delade med sig av då man hälsade på. Och eftersom jag bara var tio år gammal när min bror omkom, kunde Gunnar fylla på med mycket från deras gemensamma ungdomstid, exempelvis som hur de fick sina första skidor tillverkade av Övrabysnickaren Axel Svensson. Berths skidor fick jag senare överta. Dessutom var han förstås en god källa i Söderåkras 1900-talshistoria. Ytterligare en mindre att fråga.

Med saknad!

Jan-Olof Olsson

Läs mer

”Carl-Henrik talade ofta om prickar i himlen och är det någon som förtjänat det så är det han.”

Minnesord. Carl-Henrik Åfors, Kalmar, har lämnat oss.

”Länge ska bygden också minnas de välbesökta årliga musikkonserter som hållits”

Minnesord. Kenneth Sandsten, Högsby, har gått bort i en ålder av 64 år.

”Pelle kunde liva upp vilken tillställning som helst”

Minnesord. Pelle Fredriksson har vid 77 års ålder lämnat oss.

”En av våra största bondeledare och en stor förebild, Kjell Oskarsson, Hällen, Borgholm, har gått ur tiden”

Minnesord. Kjell Oskarsson blev 83 år.

”Genom sin vänliga och omtänksamma personlighet kommer hans minne att leva kvar”

Minnesord. En för många känd profil i Bäckebo församling har efter en tids sjukdom lämnat sitt hem och sin hembygd. Bert Jonsson, 87 år, från Balebo blev sin hembygd trogen under hela sitt liv. Han föddes 1932 som enda barnet och Balebo blev hans hem under alla år. Hans föräldrar var fjärdingsmannen Carl Jonsson, född 1876 och hans mor Alice, född 1898. Med djupa rötter i sin hembygd kom Bert under alla år att engagera sig i bygdens liv och utveckling. Efter konfirmation i Bäckebo kyrka blev det trädgårdsarbete vid växthusen i Luvehult. Därefter militärtjänstgöring vid flottan i Karlskrona och sedan arbete som lastbilschaufför hos Ruben Rosenlund. Under de senare åren fram till sin pension arbetade Bert som vaktmästare på Bäckebo kyrkogård. Där gjorde hans intresse för blommor och växter att kyrkogården blev till en prydnad för bygden.

Marita Lindwall

Minnesord. Marita Lindwall som under många år bodde först i Berga och senare i Döderhult och tillbringade varje sommar i sitt älskade Basthult utanför Högsby har somnat in. Det efter lång kamp mot cancern och kampen för att komma tillbaka efter trafikolyckan som slog sönder familjens tillvaro. Sönerna Johan T och Sven fick ta farväl av sin mamma vid 76 års ålder.
Marita Lindwall

"En stor konstnär och sann människa med ett stort hjärta”

Minnesord. Vår vän och kollega, Sonia Thurborg – 87 år, Öland, som fick den grå oformliga klumpen att pulsera av liv, glädje och lust.
"En stor konstnär och sann människa med ett stort hjärta”

”Vi alla saknar och sörjer den levnadsglada, alltid omtänksamma och trevliga Gunilla”

Minnesord. Gunilla Ranebo, Kalmar, har gått bort i sitt 76:e år. Hon sörjes av maken Stellan, sönerna Mats och Per samt många vänner i Kalmar, Sverige och Norden.

”Åke Jägerbrink var en sann äkta hembygdsvän som älskade sin hembygd”

Minnesord. Åke Jägerbrink 81 år – Ljungby sockens store hembygdsvän har lämnat oss i sommartid år 2020.

”Åke var en plikttrogen och vänfast person, med en stolthet över sina småländska rötter”

Minnesord. Poliskommissarie Åke Karlsson, Högsby, har avlidit i en ålder av 87 år. Han föddes i småländska Högsby och gick sin skolgång där. Sedan kom han att flytta till Stockholm, där han levde större delen av sitt liv. Han efterlämnar hustrun Berit, född Andersson, samt barnen Kristina och Anders med familjer.

"Ingrid har betytt mycket för mig"

Minnesord. Min goda vän och arbetskamrat Ingrid Nilsson, Växjö, har avlidit i en ålder av 86 år. Hennes närmaste är syskonen Folke, Margareta och Magnus med familjer.

”Börje var den varmaste, klokaste och mest generöse person jag mött”

Minnesord. Börje Johansson, Mölndal, har avlidit i en ålder av 89 år. Hans närmaste är hustrun Gun och barnen Annika och Patrik med familjer.
”Börje var den varmaste, klokaste och mest generöse person jag mött”