Annons

”Freddie tog sig alltid tid med oss”

Sven-Inge ”Freddie” Fredriksson, Mörbylånga, har avlidit i en ålder av 88 år.
Publicerad 23 januari 2024

Freddie föddes i Alby 1936, som förstfödde till lanthandlarna Lilly och Torsten Fredriksson. Efter skolgång i Hulterstad väntade realexamen i Borgholm. Freddie hade bra läshuvud men ville inte studera vidare, han siktade på att bli lastbilschaufför. Efter lumpen i Hässleholm började han på Henry Åstrands åkeri, nuvarande Mörbylånga åkeri.

På en dans i Stenåsa bygdegård träffade han vokalissan i kvällens band, Ylva från Källa. Kärlek från fösta ögonkastet, och fyra barn föddes så småningom. Efter Åstrands åkeri började Freddie på Evald Anderssons åkeri i Södra Möckleby. Efter några år bildades Ottenby åkeri, där Freddie blev delägare. Han blev sedan ut köpt från åkeriet och började då en ny bana som kyrkvaktmästare i Mörbylånga. Därmed fick Ylva och Freddie samma arbetsgivare. Ylva hade, medan barnen var små, utbildat sig till kantor i Oskarshamn och jobbade i många församlingar på södra Öland.

Annons

Yrket som kyrkvaktmästare passade Freddie bra, han var arbetsam, ansvarsfull och var lätt att samarbeta med. Han hade vid sidan av sina ordinarie jobb många extraknäck som att sälja potatis, sälja försäkringar, gode man, köra ut tidningar på morgonen, mindre vaktmästaruppdrag och domare i fotboll. Inom föreningslivet var han kassör i Villaföreningen i många år samt sålde reklam och annonser till Mörbylångarevyn och Södra Ölands musikteaterförening.

Ylvas stora hästintresse gjorde att de sålda sin villa och hyrde en gård med stall och hagar i Mörbylånga by. Här fanns alltid att göra för Freddie med att fixa foder och så vidare. Efter pensioneringen har cykling och odling av blommor varit Freddies stora intresse. Freddie tillhör även en exklusiv skara, han och vännen Jerker Magnusson har i etapper vandrat hela Öland runt på stränderna på 1980 och -90 talen.

Freddie har alltid varit som en extra pappa för mig. Jag kunde få hjälp med goda råd vid exempelvis bilköp, fastighets- och butiksköp. Han fanns alltid till hands när jag eller mina systrar Karin och Ingrid behövde prata av sig en stund. Kontakterna var täta med samtal nästan varje vecka och Freddie tog sig alltid tid med oss. Saknaden är stor för oss efter en älskad broder.

Willy Fredriksson, Alby

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons