Annons

”Folke hade glädjen att få leva sitt liv fullt ut till sista dagen”

Folke Ljung, Oskarshamn, har gått ur tiden i en ålder av 89 år.
Publicerad 10 december 2022

Folke Ljung föddes i Lillsjödal 1933. Redan i tidig ålder märkte man att han var musikalisk och hade ett ovanligt utvecklat gehör. Han började spela dragspel. Efter skola och arbete på en träfabrik i Ruda, flyttade han i 20-årsåldern till Oskarshamn. Han fick anställning i en musikaffär på Hamngatan som han snart tog över, men öppnade sedan sin egen nya musikaffär, Hagström Musik, på Köpmangatan som han drev i cirka 30 år. En rörelse som startade med att man sålde instrument som flöjter, fioler, akustiska gitarrer, noter med mera men på 1980-talet helt fick gå över till att sälja synthar, cartridge, interface, midi och andra datorprodukter som den nya tidens musikutövare istället efterfrågade.

Efter pensionen skötte han skog på släktgården ute i Hässleås med Inger, Ulla och svågern Weine Svensson. De röjde och planterade. Folke anordnade kurser i dragspel och gitarr under många år och var själv med i dragspelsklubben som fortfarande spelar och uppträder då och då.

Annons

Folke var inte bara en duktig musikant, han byggde också hus. Tre timmerstugor ute på sin sommarstugetomt i Koviksnäs, nära Klintemåla, samt gäststugor, och lekstugor till barn och barnbarn. Han hade även känsla för finsnickeri och har bland annat byggt nyckelharpa och möbler.

Många känner nog till Folke och hans gode vän Leif Hultgren från Dans runt granen, köpmannaföreningens julkalender ute på torget vid juletid, där man dansade runt granen och alla barn fick påsar med frukt och godis i.

Folke och Leif ledde även midsommardansen på flera platser i och runt Oskarshamn. På Fredriksbergs herrgård spelade och sjöng de med tusentals människor som kommit för att dansa, ta lotter och fika i 49 år. En minnessten kan ses på festplatsen vid foten av den stora trappan upp till herrgården.

Under 1950-, 60- och 70-talen spelade Folke i olika dansorkestrar. De senaste 30 åren har vi fått njuta av fin musik från Det gamla gänget samt jazz, visor och operett i hans sista orkester Gubbröra, som spelat på många midsomrar på bryggan i Dragskär, samt inne i Oskarshamn.

Folke hade glädjen att få leva sitt liv fullt ut till sista dagen. Han älskade att fika, prata, åka iväg med bilen och göra utflykter samt att gå guidade turer. Han var enormt snäll och ville alla väl. Han hade alltid något på gång. De sista veckorna tog han buss upp till Stockholm, såg musikalen Tootsie och gick på restaurang med barn och barnbarn. Han körde till vänner i Hultsfred, bjöds på god middag, och gick på en fin julkonsert. Två dagar innan bortgången satt han på café Shalom med gamla vänner och fikade.

Folke kommer att vara väldigt saknad.

Karin Ljung, sonhustru

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons