Cecilia Boestad: ”Att leva med en förvärvad hjärnskada betyder inte att man är dum”
Hjärnskadedagen har officiellt funnits i några år med syftet att rikta strålkastarna mot en delvis osynlig grupp i samhället; personer som drabbats av förvärvade hjärnskador.
– Sjukdomar som syns är lättare att förstå, ingen tycker det är konstigt med ett brutet ben men när det handlar om kognitiva problem blir det genast svårare. Våra medlemmar hamnar mellan stolarna, säger Cecilia Boestad som är förbundssekreterare på Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft som startades 1988 och har cirka 2700 medlemmar runt om i Sverige.
I Kalmar län är Karin Karlsson en av flera som engagerat sig i Hjärnkraft. Trots att hon är pensionär har hon svårt att lämna föreningen som hon var med och startade när hon undervisade på sjukhusskolan och behövde verktyg för att utmana barnen.
– Kunskaperna är betydligt större idag än när jag engagerade mig på 1970- och 80-talen, men det finns fortfarande ett behov av att sprida information, både bland de med förvärvad hjärnskada och deras anhöriga men även i samhället i stort, säger Karin Karlsson och berättar hur hon upptäckte att barnen hon undervisade kunde triggas med hjälp av igenkänning.
– Om jag tog material som eleverna kände igen sedan tidigare, innan de förvärvat hjärnskadan, så triggades hjärnan igång och de kunde bilda ord, få tillbaka rösten, börja prata. Det viktiga var, och är, att inte hålla på för långa stunder i sträck. Hjärnan måste få vila.
”Att leva med en förvärvad hjärnskada betyder inte att man är dum, intellektet fungerar men de kognitiva funktionerna kan vara påverkade.”Cecilia Boestad
Hjärnskadedagen är till för alla som lever med en förvärvad hjärnskada, oavsett på vilket sätt man fått den. Trafikolyckor, fallskador, syrebrist, hjärnskakning, stroke, förgiftning – det finns många sätt som hjärnan kan skadas på.
– Vi vill trycka på de osynliga skadorna som inte syns, som koncentrationssvårigheter, minnesproblematik och hjärntrötthet, säger Cecilia Boestad och tillägger:
– Att leva med en förvärvad hjärnskada betyder inte att man är dum, intellektet fungerar men de kognitiva funktionerna kan vara påverkade.
För att sprida kunskap erbjuder Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft en digital föreläsning på temat Kognitiva förändringar efter hjärnskador – Vad händer och vad kan man göra åt det, och som hålls av Nils Berginström på just Hjärnskadedagen.
– Han är neuropsykolog och verksam vid Umeå universitet. Tidigare i år höll han en mycket uppskattad föreläsning om hjärntrötthet, säger Cecilia Boestad.
Föreläsningen nås via https://hjarnkraft.se/kalender/
Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft
Hjärnkraft är en organisation för personer med förvärvad hjärnskada, och deras anhöriga.
Föreningen bildades 1988 av anhöriga. Bland dem fanns Rapports dåvarande nyhetsankare Bengt Öste och hans hustru Gertrud Öste som kämpade för dottern Giggi som fem år tidigare blivit påkörd av en rattfyllerist. De fick beskedet att dottern var ”icke rehabiliteringsbar” med förslaget att placera henne på institution. De vägrade och Gertrud Öste blev drivande i föreningen och dess första ordförande.
Hjärnkraft har 13 länsföreningar och 7 lokalföreningar runt om i Sverige.
Organisationen har som mål att ”alla som får en hjärnskada ska få en optimal rehabilitering och att de närstående ska få fullgott stöd och information”.
Källa: Hjärnkraft.se
Hjärnskador
Förvärvad hjärnskada är inte medfödd eller har tillkommit de första två levnadsåren.
Orsaker kan vara exempelvis yttre våld mot huvudet, blödning eller infarkt, syrebrist, hjärntumör eller infektion.
Varje år drabbas cirka 70 000 svenskar av en förvärvad hjärnskada. Cirka 20 procent får måttliga till svåra skador. Har kvar symptom, väldig massa personer som lever med förvärvad hjärnskada
Beroende på var skadan sitter kan olika förmågor påverkas; kontroll av motorik, känsel och syn, nedsatt förmåga att tala, skriva, läsa eller räkna, problem med rums- och tidsuppfattning, planering och organisering, initiativförmåga, förmåga att tänka abstrakt med mera. Talet kan bli hackigt och rörelser kan bli skakiga med försämrad balans. Hjärntrötthet, nedstämdhet och/eller upprymdhet kan drabba den med förvärvad hjärnskada.
Källa: Hjärnfonden.se