Annons

Återblick – detta har hänt den 9 september

Publicerad 9 september 2022

För 25 år sedan, 1997, träffades Frankrikes och Sveriges jordbruksministrar för att reda ut frågan om franskt salmonellasmittat kött på export. En rad partier av den smittade maten hade sålts till Sverige, försedd med franska veterinärintyg. Efter ett skarpt formulerat brev från Annika Åhnberg lovade hennes franska kollega Louis Le Pensec att skärpa kontrollen och upprätta en oberoende livsmedelsmyndighet liknande det svenska Livsmedelsverket.

Namnsdagen

I dag har Anita och Annette namnsdag

Anita är ett spanskt smeknamn för Anna, som kommer av hebreiskans Channa, nåd. Anita kom hit under 1800-talets mitt och var som populärast på 1920- till 1940-talen. Omkring 55 000 heter Anita eller Anitha, cirka 24 300 kallas så, med medelåldern 70 år.

Annette är ett smeknamn för Anna och har franskt ursprung. Det kom hit på 1760-talet och blev populärt under 1950-talet. Cirka 42 100 heter Annette, Anette, Annett eller Anett, omkring 26 500 kallas så med medelåldern 58 år.

Här saknas innehåll

Citatet

”En kvinnas fantasi rusar snabbt iväg – från beundran till kärlek, från kärlek till äktenskap, på ett ögonblick.”

Jane Austen, brittisk författare, 1775–1817

Bemärkelsedagen

I dag är det yrkesförarnas dag

Den är till för att uppmärksamma alla människor som får samhället att rulla.

Under bråket med Frankrike träffade jordbruksminister Annika Åhnberg EU:s jordbrukskommissionär Franz Fischler.
Under bråket med Frankrike träffade jordbruksminister Annika Åhnberg EU:s jordbrukskommissionär Franz Fischler.Foto: Gunnar Seijbold/TT
Det hände då

Sverige och Frankrike diskuterade samonella

För 25 år sedan, 1997, träffades Frankrikes och Sveriges jordbruksministrar för att reda ut frågan om franskt salmonellasmittat kött på export. En rad partier av den smittade maten hade sålts till Sverige, försedd med franska veterinärintyg. Efter ett skarpt formulerat brev från Annika Åhnberg lovade hennes franska kollega Louis Le Pensec att skärpa kontrollen och upprätta en oberoende livsmedelsmyndighet liknande det svenska Livsmedelsverket.

Det hände då

Staten och Algots i uppgörelse

För 50 år sedan, 1972, träffade regeringen och Algots i Borås en uppgörelse som skulle ge 1 000 nya jobb till Västerbotten. Staten och klädtillverkaren skulle satsa 70 miljoner kronor vardera i en affär, där Algots lovade starta upp tillverkning av lättare konfektion på tre orter: Skellefteå, Lycksele och Norsjö. Så skedde också och i slutet av 1974 var 700 personer anställda. Glädjen blev dock inte långvarig – tekokrisen var igång och 1977 gick Algots i konkurs.

Hört och hänt

Kungapar på besök i Lettland

För 30 år sedan, 1992, inledde det svenska kungaparet ett tre dagar långt och uppskattat statsbesök i Lettland, som blivit självständigt året innan. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia promenerade i gamla stan och invigde en Selma Lagerlöf-utställning. Dessutom nedlade kungen tillsammans med president Anatolijs Gorbunovs en blågul krans vid frihetsmonumentet.

Siffran

26…

... brittiska fotbollshuliganer transporterades för 35 år sedan, 1987, till Bryssel för att ställas inför rätta. De anklagades för läktarupploppet på Heyselstadion 1985, då 39 människor förlorade sina liv. Flera av britterna skulle komma att åtalas för dråp.

Födelsedagen

Adam Sandler

För 56 år sedan, 1966, föddes den amerikanske komikern och skådespelaren Adam Sandler. Som ståuppkomiker började han medverka i tv-serien ”Saturday night live”, vilket ledde vidare till huvudrollen i komedin ”The wedding singer” (1998). Därefter har han medverkat i flera filmer, främst komedier, som ”The Meyerowitz Stories” (2017) och ”Murder Mystery” (2019). Filmerna ”Uncut Gems” (2019) och ”Hustle” (2022) anses vara höjdpunkter under hans långa karriär.

Författaren Liza Marklund fyller 60 år i dag. Här vid bokmässan i Göteborg 2018.
Författaren Liza Marklund fyller 60 år i dag. Här vid bokmässan i Göteborg 2018.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Födelsedagen

Liza Marklund

För 60 år sedan, 1962, föddes författaren och journalisten Liza Marklund. Efter en karriär som journalist på bland annat Expressen debuterade Marklund med dokumentärromanen ”Gömda” (1995), skriven med Maria Eriksson. Några år senare kom genombrottet med ”Sprängaren” (1998), en av flera följande deckare om den fiktiva reporten Annika Bengtzon. 2015 kom den avslutande ”Järnblod”. Tillsammans med den amerikanske författaren James Patterson har hon skrivit thrillern ”Postcard Killers” (2010). I romanen ”Pärlfarmen” (2018) tog hon med läsarna till en liten exotisk ö.

Namn vi minns

Marianne Zetterström

För 110 år sedan, 1912, föddes journalisten Marianne Enhörning, känd som Marianne Zetterström och signaturen Viola (död 2011). Hon började arbeta på Svenska Dagbladet år 1938, bland annat som filmrecensent och kåsör. Under sin karriär skrev Zetterström också för flera tidskrifter, däribland Idun och Månadsjournalen. Hennes kåserier har getts ut som samlingar i flera böcker, som ”En bukett av Viola” (1967).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons