Annons

Återblick – detta har hänt den 9 juni

Publicerad 9 juni 2022

Olika arkiv världen över öppnar sina dörrar och bjuder in för att visa hur viktiga arkiv är för samhället, kulturen, historien och det fria ordet.

Namnsdagen

I dag har Birger och Börje namnsdag

Birger är ett fornnordiskt namn som förr skrevs Birghir eller Byrghir och som betyder bärga eller hjälpa. Det förekom på runstenar och var ett vanligt namn bland stormän under gamla tider, där Birger Jarl är ett känt exempel. På 1910- och 1920-talen fick det ett uppsving. I dag heter omkring 15 300 Birger, knappt 2 100 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 67 år.

Börje eller Börge, som är en nyare form av Birger, började användas på 1500-talet. Till en början mest bland bondebefolkningen, ofta på äldste sonen (början). Cirka 20 100 bär namnet och omkring 6 400 kallas så, med medelåldern 73 år.

Citatet

"Endast fria män kan förhandla. Fångar kan inte ingå kontrakt. Er frihet och min kan inte separeras."

Nelson Mandela, sydafrikansk president, 1918–2013

Bilden visar uppstoppade fåglar i arkivlådor på Naturhistoriska riksmuseet.
Bilden visar uppstoppade fåglar i arkivlådor på Naturhistoriska riksmuseet.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Bemärkelsedagen

I dag är det internationella arkivdagen.

Olika arkiv världen över öppnar sina dörrar och bjuder in för att visa hur viktiga arkiv är för samhället, kulturen, historien och det fria ordet.

Det hände då

Kungligt mottagande när Götheborg återvände hem

För 15 år sedan, 2007, anlöpte ostindiefararen Götheborg III sin hemmahamn efter en 20 månader lång jungfrufärd till Kina. Fartyget var en kopia av Ostindiska kompaniets segelfartyg från 1738. Mängder av båtar slöt upp kring skeppet under färden in mot Göteborgs hamn, där kungaparet och Kinas president Hu Jintao väntade. Runt 20 000 personer tog emot på frihamnspiren – men inte förrän fullriggaren skjutit kunglig salut, med 21 kanonskott som sig bör.

Det hände då

Nazister massakrerade Lidice

För 80 år sedan, 1942, inleddes massakern i Lidice, en by med 500 invånare väster om Prag. SS-aktionen var en nazistisk vedergällning för attentatet på den tyska protektorn för Böhmen–Mähren, SS-ledaren Reinhard Heydrich, och resulterade i total förstörelse av det lilla gruvsamhället. Alla män över 16 år arkebuserades, och alla byns kvinnor deporterades till koncentrationsläger. De runt 100 barnen skickades på ”förtyskning” i läger och i SS-hem; endast 16 av dem kunde efter kriget identifieras.

Hört och hänt

Halvsekel sedan Springsteen upptäcktes

För 50 år sedan, 1972, blev Bruce Springsteen sajnad av skivbolaget Columbia Records. Det var John Hammond, samme man som hade skrivit kontrakt med Bob Dylan tio år tidigare, som först upptäckte den begåvade rockmusikern från New Jersey. I januari året därpå, 1973, släpptes Springsteens första album, ”Greetings from Asbury Park, NJ”.

Siffran

7–5, 6–3...

... vann Serena Williams med över sin storasyster Venus i damfinalen i Franska öppna mästerskapen som avslutades för 20 år sedan, 2002. Vinnare på herrsidan var Albert Costa, överraskande nog, eftersom han var seedad 20:e och aldrig tidigare hade nått längre än till kvartsfinal i grand slam-sammanhang.

Den amerikanska skådespelaren Natalie Portman fyller 41 år i dag.
Den amerikanska skådespelaren Natalie Portman fyller 41 år i dag.Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Födelsedag

Natalie Portman

För 41 år sedan, 1981, föddes den amerikanska skådespelaren Natalie Portman. Som tonåring fick hon sitt genombrott i filmen ”Léon” (1995). Fyra år senare blev hon känd som drottning Padmé Amidala i ”Star wars: Episod I – Det mörka hotet”. 2011 tilldelades Natalie Portman en Oscar för ”Black Swan” (2010), och för sin tolkning av Jackie Kennedy i ”Jackie” (2016) blev hon Oscarsnominerad. Hon medverkar också i den kommande biofilmen ”Thor: Love and thunder”. Portman är dessutom djupt engagerad i djurrättsfrågor.

Födelsedag

Eva Dahlgren

För 61 år sedan, 1960, föddes artisten Eva Dahlgren. Hon slog igenom i Melodifestivalen 1979 med ”Om jag skriver en sång”. De kommande decennierna levererade hon många hitlåtar, som ”Ängeln i rummet” (1989) och ”Vem tänder stjärnorna” (1991). Eva Dahlgren registrerade partnerskap med formgivaren Efva Attling 1996. De gifte sig 2009. 2020 gavs hennes senaste studioalbum, "Evalution" ut.

Namn vi minns

Karl ”Kalle” schröder

För 40 år sedan, 1982, avled tennisspelaren Karl ”Kalle” Schröder (född 1913). Han spelade 26 matcher i Davis Cup under åren 1935–1939. Schröder vann SM fem gånger och blev skandinavisk inomhusmästare 1936. På 1940-talet satsade han på en proffskarriär och blev därefter tennisinstruktör.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons