Annons

Återblick – detta har hänt den 9 december

Publicerad 9 december 2021

Namnsdagen

I dag har Anna namnsdag.

Anna har oklart ursprung, men kan härstamma från det hebreiska namnet Hannah som betyder nåd. Det kom till Sverige på 1200-talet. Cirka 300 000 heter Anna, omkring 97 300 har det som förstanamn, med medelåldern 47 år.

Citatet

"Lika långt som din självbehärskning når, lika långt når din frihet."

Marie von Ebner-Eschenbach, österrikisk författare, 1830–1916

Bemärkelsedagen

I dag är det Annadagen. Den tillägnas julsysslor då det enligt gammal tradition var sista dagen för att lägga lutfisken i blöt och dags att prova julölet.

Författaren Margareta Strömstedt, fotograferad 2011, fick Astrid Lindgren-priset för 35 år sedan, 1986.
Författaren Margareta Strömstedt, fotograferad 2011, fick Astrid Lindgren-priset för 35 år sedan, 1986.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det hände då

För 35 år sedan, 1986, fick författaren Margareta Strömstedt bokförlaget Rabén och Sjögrens Astrid Lindgren-pris för sina barn- och ungdomsböcker. "Du är bäst i klassen", sade Astrid Lindgren när hon delade ut utmärkelsen till Strömstedt.

För 45 år sedan, 1976, föreslog regeringen att svenskarna skulle få vara mer lediga. Från och med 1978 skulle alla anställda ha rätt till fem veckors semester. Den anställde skulle kunna spara en vecka per år, så att det efter fem år blev möjligt att vara ledig i tio veckor.

Hört och hänt

En 35-årig spermadonator dömdes för 20 år sedan, 2001, av länsrätten att betala nästan 3 000 kronor i månaden för tre barn han aldrig träffade. Tio år tidigare hade han hjälpt ett lesbiskt par att skaffa barn, och upprepat proceduren ytterligare två gånger. När förhållandet mellan kvinnorna tog slut krävde mamman den biologiska fadern på underhåll för de tre barnen.

Siffran

15 000...

... Volvoanställda riskerade att bli av med jobben för 45 år sedan, 1976, när företaget informerade om neddragningar av produktionen under det kommande året.

Sonia Gandhi vid en demonstration i New Delhi i december 2019.
Sonia Gandhi vid en demonstration i New Delhi i december 2019.Foto: AP/TT

Födelsedagar

För 68 år sedan, 1953, föddes den amerikanske skådespelaren John Malkovich. Han inledde sin karriär inom teatern och spelade in de första filmerna efter att han hade fyllt 30 år. Därefter har han ofta framträtt i lite känslokalla och cyniska roller som i ”Farligt begär” (1988) och ”Ripley's game” (2002). Malkovich fick spela sig själv i filmen ”I huvudet på John Malkovich” år 1999. Förra året spelade han en roll i komediserien "Space force".

För 75 år sedan, 1946, föddes den italienskfödda indiska politikern Sonia Gandhi. 1968 gifte hon sig med Rajiv Gandhi, son till Indiens dåvarande premiärminister Indira Gandhi. Efter att först Indira och därefter Rajiv mördats övertalades Sonia Gandhi att engagera sig politiskt. Hon blev ordförande för Kongresspartiet 1998. Som utlänning har hon avstått från att kandidera till premiärminister.

Namn vi minns

För 14 år sedan, 2007, avled sångaren och kompositören Thore Skogman, 76 år gammal. Han slog igenom på 1950-talet i radioprogrammet "Frukostklubben” och blev sedan en av Sveriges populäraste folkparksartister. Trallvänliga låtar med underfundiga texter blev Thores melodi, däribland hitsen "Storfiskarvalsen" och ”Surströmmingspolka”. Han skrev även för andra artister, till exempel ”Fröken Fräken” som Sven-Ingvars fick stor framgång med.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons