Annons

Återblick – detta har hänt den 8 oktober

Publicerad 8 oktober 2022
Namnsdagen

I dag har Nils namnsdag

Nils är den svenska kortvarianten av det grekiska namnet Nikolaus, som är sammansatt av ord för seger och folk. Det har i flera sekler varit ett av de vanligaste namnen, trots en viss tillbakagång under 1900-talet. Cirka 140 400 bär namnet, omkring 36 200 kallas så, med medelåldern 53 år.

Citatet

”Det värsta för friheten är när befriarna fruktar den.”

Vladimir Bulatovic-Vib, serbisk författare, 1931–1994

Bemärkelsedagen

I dag är det vägledningens dag

Den har instiftats av Sveriges vägledarförening för att uppmärksamma dem som hjälper andra att hitta sin väg i livet, exempelvis genom studier eller yrkesval.

Det hände då

Visumtvång för asylsökande från Serbien och Montenegro

För 30 år sedan, 1992, införde Sverige visumtvång för asylsökande flyktingar från Serbien och Montenegro. Beslutet trädde i kraft två dagar senare och drabbade främst kosovoalbaner. Åtgärden var avsedd att stävja den kraftigaste flyktingvågen till Sverige sedan andra världskriget. I snitt kom 350 asylsökande om dagen till Sverige, 33 000 under det tredje kvartalet detta år.

Det hände då

Bengt Dennis utnämndes till riksbankschef

För 40 år sedan, 1982, utnämndes Bengt Dennis, ämbetsman och chefredaktör för Dagens Nyheter, till ny chef för Sveriges riksbank. Tio år senare skulle han vara med och höja marginalräntan till 500 procent. Sin tid som riksbankschef har Dennis beskrivit i boken med den passande titeln ”500 %” (1998).

Sångerskan Édith Piaf, som kallades ”Sparven” och egentligen hette Edith Giovanna Gassion, gifte sig med kollegan Théo Lambrovskas för 60 år sedan, 1962.Foto: AP/TT
Hört och hänt

Édith Piaf äktade 20 år yngre man

För 60 år sedan, 1962, gifte sig den franska sångerskan Édith Piaf med den 20 år yngre sångaren Théo Lambrovskas i Paris. Han var en av många talanger som upptäcktes av Piaf, och paret sjöng tillsammans under flera av hennes sista framträdanden. Hon avled året därpå.

Siffran

109...

... i turordningen blev Algeriet, när landet valdens in i världsorganisationen FN för 60 år sedan, 1962. Premiärminister Ben Bella förklarade i sitt programtal att landet såg som sin främsta uppgift att fortsätta bekämpa kolonialismen.

Den amerikanske skådespelaren Matt Damon fyller 52 år.Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Födelsedagen

Matt Damon

För 52 år sedan, 1970, föddes den amerikanske skådespelaren och manusförfattaren Matt Damon. Tillsammans med sin barndomsvän Ben Affleck skrev han manus till ”Will Hunting” (1997), där han också spelade titelrollen. Filmen fick en Oscar för bästa originalmanus och Damon nominerades för bästa huvudroll. Det öppnade vägen för flera roller i allt från komedier till science fiction, som ”Downsizing” (2017), samt inte minst de fyra Jason Bourne-filmerna (2002, 2004, 2007, 2016). På senare år har han gjort flera roller i superhjältefilmer, som ”Thor: Ragnarök” (2017), ”Deadpool 2” (2018) och ”Thor: Love and thunder” (2020).

Födelsedagen

Fred Stolle

För 84 år sedan, 1938, föddes den australiske tennisspelaren Fred Stolle. Han vann Franska öppna 1965 och US Open 1966. Dessutom tog han tio grand slamtitlar i dubbel och sju i mixed. Stolle var också med i Australiens vinnande Davis Cup-lag åren 1964–1966. Efter att han slutat tävla fortsatte han med tennisen som lärare och kommentator i tv.

Namn vi minns

Théodore Chassériau

För 166 år sedan, 1856, avled den franska målaren Théodore Chassériau (född 1819). Han studerade redan som ung för konstnären Jean Auguste Dominique Ingres, och Chassériaus porträtt påminner om lärarens. Théodore Chassériau inspirerades också av Eugène Delacroix vilket exempelvis syns i hans målningar av ryttare. En liten del av Chassériaus största verk, freskerna i Cour de Comptes, finns bevarade i Louvren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons