Annons

Återblick – detta har hänt den 8 juni

Publicerad 8 juni 2022

Världshavens dag instiftades av FN för att belysa att haven är något som alla människor delar gemensamt och måste värna och ta hand om.

Namnsdagen

I dag har Eivor och Majvor namnsdag

Eivor är norskt och kom hit i mitten av 1800-talet. Troligen är namnet bildat av orden ei, lycka, och vor, varsam. Omkring 10 400 heter Eivor eller Ejvor och cirka 4800 kallas så, med medelåldern 83 år.

Majvor bildades på 1910-talet och är sammansatt av månadsnamnet maj och den nordiska namnleden –vor. Cirka 2 900 heter Majvor eller Maivor. Omkring 1700 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 75 år.

Citatet

"Trevliga karlar är aldrig bra på att skaffa taxi."

Katharine Whitehorn, brittisk journalist, född 1928

Världshaven tillhör alla och uppmärksammas i dag.
Världshaven tillhör alla och uppmärksammas i dag.Foto: David Royal/AP/TT
Bemärkelsedagen

I dag är det världshavens dag

Dagen instiftades av FN för att belysa att haven är något som alla människor delar gemensamt och måste värna och ta hand om.

Det hände då

Första kinesiska statsbesöket i Sverige

För 15 år sedan, 2007, fick Sverige sitt första statsbesök någonsin av Kina. Det var president Hu Jintao som gästade Sverige i tre dagar. Förutom besök på Volvofabriken i Göteborg och galamiddag på kungliga slottet hann presidenten också med ett möte med familjen Wallenberg på Haga slott och ett samtal om främst klimatfrågan med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det hände då

Israelisk säkerhetstjänst anklagades för mord

För 30 år sedan, 1992, mördades PLO:s underrättelsechef Atef Bseiso utanför ett hotell i Paris. PLO-chefen Yassir Arafat anklagade Mossad för dådet, något som avfärdades som ”löjligt” av den israeliska säkerhetstjänsten.

Patricia Östfeldt och Björn Borg gifte sig i Ingarö kyrka utanför Stockholm för 20 år sedan, 2002.
Patricia Östfeldt och Björn Borg gifte sig i Ingarö kyrka utanför Stockholm för 20 år sedan, 2002.Foto: Roger Vikström/TT
Hört och hänt

Kändistätt när Björn Borg gifte sig

För 20 år sedan, 2002, gifte sig tennislegendaren Björn Borg och mäklaren Patricia Östfeldt i Ingarö kyrka. Bland gästerna syntes kändisar som Ace of Base-stjärnan Ulf Ekberg, advokatparet Henning Sjöström och Kerstin Sandels och självklart en massa tennisstjärnor som Anders Järryd, Mikael Pernfors, Joakim Nyström, Mats Wilander och Guillermo Vilas. I kyrkan sjöng Anne Sofie von Otter och Loa Falkman. Bruden, klädd i snövit långklänning av Lars Wallin, fördes till vigseln av sin far i en kopia av tändstickskungen Ivar Krügers mahognyyacht Svalan.

Siffran

250...

... miljoner kronor kammade Lennox Lewis hem när han besegrade Mike Tyson på knockout i åttonde ronden i Memphis, Tennessee för 20 år sedan, 2002. 36-årige Tyson, som på 1980-talet sågs som närmast oövervinnerlig, fick nöja sig med 170 miljoner, vilket kanske ändå kunde ses som lite plåster på såren.

Födelsedag

Lindsay Davenport

För 46 år sedan, 1976, föddes den amerikanska tennisspelaren Lindsay Davenport. Hon vann OS 1996 och WTA-slutspelet 1999. Totalt segrade hon i 55 WTA-turneringar. Davenport tog tre grand slam-titlar i singel – US Open 1998, Wimbledon 1999 och Australian Open 2000 – och lika många i dubbel. 1998 korades Davenport till världsmästare. På senare år har hon bland annat verkat som tenniscoach.

Födelsedag

Morgan Alling

För 54 år sedan, 1968, föddes skådespelaren, manusförfattaren och regissören Morgan Alling. Han var en av dem som drev teatergruppen Projekt Commedia på 1990-talet. Därefter har han medverkat i flera uppsättningar på Dramaten, bland andra ”Hustruskolan” (2001) och ”Romeo och Julia” (2002). Han spelade även en stor roll i den uppmärksammade musikalversionen av ”Såsom i himmelen” på Oscarsteatern 2018. Alling har också haft roller i tv-produktioner och filmer, exempelvis ”Sune på bilsemester” (2013). Han har även engagerat sig i frågor kring mobbning och mäns våld mot kvinnor.

Namn vi minns

Bo Widerberg

För 92 år sedan, 1930, föddes regissören Bo Widerberg, som avled 1997. Han började sin bana som författare, men övergick på 1960-talet till att göra film. "Kvarteret Korpen” (1963) blev hans genombrott. 1967 blev han även känd internationellt med filmen ”Elvira Madigan”. Under 1970- och 1980-talet gjorde Widerberg flera kriminalfilmer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons