Annons

Återblick – detta har hänt den 7 september

Publicerad 7 september 2022

För 35 år sedan, 1987, gjorde Erich Honecker ett historiskt besök i Bonn, som den första östtyska statschefen på officiellt besök i Västtyskland. Han togs emot av rikskansler Helmuth Kohl och samtal fördes om utökat samarbete, fred och nedrustning. Honecker gjorde dessutom en visit i sin födelseort på den västtyska sidan, Wiebelskirchen i Saar. Han höll där ett känsloladdat tal om den dagen då tyskar inte längre skulle åtskiljas av några gränser.

Namnsdagen

I dag har Kevin och Roy namnsdag

Kevin är engelskt men kommer från iriskans Caoimhin, ursprungligen Coemgen, vacker födelse. Namnet kom till Sverige på tidigt 1980-tal. Omkring 14 800 heter Kevin, cirka 12 600 kallas så, med medelåldern 19 år.

Roy är ursprungligen ett keltiskt namn, bildat av ordet ruadh som betyder röd, den rödhårige. Det kan också vara en engelsk form av franskans roi, kung. Det kom hit på 1880-talet och blev populärt på 1930-talet tack vare den amerikanske filmskådespelaren Roy Rogers. Omkring 4 600 heter Roy, cirka 2 300 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 58 år.

Citatet

"Hånet slutar där förståelsen börjar."

Marie von Ebner-Eschenbach, österrikisk författare, 1830–1916

Bemärkelsedagen

I dag är det stora duchennesdagen

Den är till för att uppmärksamma muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi, som gör att musklerna i kroppen försvagas.

Den östtyske ledaren Erich Honecker (till vänster) mötte sin västtyske kollega Helmut Kohl i Bonn för 35 år sedan, 1987.
Den östtyske ledaren Erich Honecker (till vänster) mötte sin västtyske kollega Helmut Kohl i Bonn för 35 år sedan, 1987.Foto: Friz Reiss/AP/TT
Det hände då

Östtyskt besök i Västtyskland

För 35 år sedan, 1987, gjorde Erich Honecker ett historiskt besök i Bonn, som den första östtyska statschefen på officiellt besök i Västtyskland. Han togs emot av rikskansler Helmuth Kohl och samtal fördes om utökat samarbete, fred och nedrustning. Honecker gjorde dessutom en visit i sin födelseort på den västtyska sidan, Wiebelskirchen i Saar. Han höll där ett känsloladdat tal om den dagen då tyskar inte längre skulle åtskiljas av några gränser.

Det hände då

Yogi gästade Malmö

För 55 år sedan, 1967, gästades Malmö av den indiska yogin Maharishi Mahesh, grundare av rörelsen transcendental meditation. Han var och är mest känd som The Beatles favoritguru, och hans besök väckte stort intresse i Sverige. På plats i Skåne meddelade han att han hade för avsikt att där öppna ett meditationscentrum för hela Skandinavien.

Hört och hänt

Humorhelg för 100-årigt Veckoblad

För 20 år sedan, 2002, 100-årsjubilerade Grönköpings Veckoblad med humorhelg på Nordiska museet i Stockholm. Den satiriska månadstidskriften firades bland annat med diktuppläsningar på ”transpiranto” av Bo Strömstedt, före detta chefredaktör på Expressen. Mycket av humorn riktades åt det kommande valet, men man uppmärksammade också Grönköpingshumorn och Veckobladets historia.

Siffran

0–0...

... slutade matchen när Sverige mötte Lettland i första matchen i kvalspelet till EM i fotboll 2002. Föga imponerande, löd domen från sportjournalisterna, som talade om tempofattigt spel från ett orutinerat svenskt herrlandslag där Zlatan Ibrahimovic var enda glädjeämnet.

Födelsedagen

Tove Alexandersson

För 30 år sedan, 1992, föddes orienteraren Tove Alexandersson. Hon har tagit tio guld i VM, åtta silver och tre brons. Hon har också flera medaljer, däribland fyra guld, från EM. O-Ringen har hon vunnit fem gånger och i världscupen har hon sju totalsegrar. Under 2011–2019 vann Alexandersson också tio VM-guld, tre silver och ett brons i skidorientering. 2018 vann hon VM-guld i skyrunning i Kinlochleven i Skottland. Vintern 2019–2020 satsade hon på en ny sport, skidalpinism och nådde en femteplats i världscupen. Efter flera andraplatser vintern 2020–2021 i denna för henne nya sport vann hon en världscuptävling. I mars 2021 tog hon VM-brons och blev därmed VM-medaljör i fyra olika sporter.

Födelsedagen

Evan Rachel Wood

För 35 år sedan, 1987, föddes den amerikanska skådespelaren Evan Rachel Wood. Efter flera roller i olika tv-produktioner filmdebuterade hon med ”Digging to China” (1997). Genombrottet kom 2002 med ”Tretton” och ”The missing”. Därefter har hon bland annat medverkat i ””The wrestler” (2008), ”Into the forest” (2015) samt tv-serien ”Westworld” (2016–). 2019 dök Wood upp på Billboardlistan i en duet med sångerskan Idina Menzel i låten ”Show Yourself" från filmen ”Frozen II”.

Den danska författaren Karen Blixen (1885–1962) avled för 60 år sedan.
Den danska författaren Karen Blixen (1885–1962) avled för 60 år sedan.Foto: Robert Goldberg/AP/TT
Namn vi minns

Karen Blixen

För 60 år sedan, 1962, avled den danska författaren Karen Blixen (född 1885). Hon gifte sig 1914 med svenske friherren Bror von Blixen-Finecke. Tillsammans startade de en kaffefarm i Kenya. Efter skilsmässan 1921 drev Blixen farmen själv tills hon tio år senare återvände till Danmark och började skriva. 1934 kom ”Sju romantiska berättelser” följd av ”Den afrikanska farmen” tre år senare. Boken som skildrade hennes liv i Afrika filmatiserades 1985: ”Mitt Afrika” med Meryl Streep, Klaus Maria Brandauer och Robert Redford i huvudrollerna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons