GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 7 september

Publicerad 7 september 2021

Dagens namn

I dag har Kevin och Roy namnsdag.

Kevin är engelskt men kommer från iriskans Caoimhin, ursprungligen Coemgen, vacker födelse. Namnet kom till Sverige på tidigt 1980-tal. Omkring 14 700 heter Kevin, cirka 12 500 kallas så, med medelåldern 18 år.

Roy är ursprungligen ett keltiskt namn, bildat av ordet ruadh som betyder röd, den rödhårige. Det kan också vara en engelsk form av franskans roi, kung. Det kom hit på 1880-talet och blev populärt på 1930-talet tack vare den amerikanske filmskådespelaren Roy Rogers. Omkring 4 700 heter Roy, cirka 2 400 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 58 år.

Citatet

"Framgången lyssnar bara på applåder. För allt annat är den döv."

Elias Canetti, tyskspråkig författare, 1905–1994

Bemärkelsedagen

I dag är det stora duchennesdagen. Den är till för att uppmärksamma muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi, som gör att musklerna i kroppen försvagas.

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, presenterades fyndet av en gen som hindrar fetma. Två svenska forskare i Göteborg hade upptäckt genen och bevisat att ämnesomsättningen verkade så att energin som tillfördes kroppen skapade värme i stället för att lagras som fett. Dessutom visade man att fett i kroppen bröts ned, och att "fetmagenen" även motverkade åldersdiabetes.

För 390 år sedan, 1631, vann den svenska armén en av sina största segrar då den kejserliga katolska hären besegrades vid Breitenfeld. Svenskarna segrade genom en ny stridstaktik med lättrörligt artilleri och snabbt rytteri. Det har sagts att taktiken fick lika stort inflytande på framtida krigföring som den tyska pansartaktiken i början av andra världskriget. Totalt stupade 12 000 man i slaget.

Hört och hänt

En behöver inte vara erfaren eller ens vuxen skådespelare för att få pris. Det visade den blott fyraåriga Victoire Thivisol som snuvade skådespelareliten när hon för 25 år sedan, 1996, tilldelades Guldlejonet för bästa kvinnliga skådespelareprestation vid filmfestivalen i Venedig. Hon hade huvudrollen i filmen "Ponette" om en liten flicka som försöker leva vidare sedan mamman omkommit i en bilolycka.

Siffran

50...

...miljoner kronor skulle det svenska elektrobolaget Asea satsa i Kanada på en stor transformatorfabrik. För 52 år sedan, 1969, meddelade bolaget sina expansionsplaner. Asea gick senare samman med schweiziska Brown Bovery till ABB.

Skådespelaren Evan Rachel Wood fyller 34 år i dag.
Skådespelaren Evan Rachel Wood fyller 34 år i dag.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Grattis!

För 34 år sedan, 1987, föddes den amerikanska skådespelaren Evan Rachel Wood. Hon slog igenom 2003 med filmerna ”Tretton” och ”The missing”. Wood har därefter medverkat i prisbelönta filmer som ”Across the universe” (2008) och ”The wrestler” (2008). Dessutom har hon framträtt i populära tv-serier, däribland ”True blood” (2008–2014) och ”Westworld” (2016–).

För 81 år sedan, 1940, föddes den italienske regissören och producenten Dario Argento. Han har framför allt blivit känd för sina skräckfilmer, till vilka han själv har skrivit manus, till exempel ”Deep red” (1975), "Suspiria" (1977) och ”Flykten från helvetet” (1977). Andra filmer Argento har iscensatt är ”Inferno” (1980), ”Phenomena” (1985) och ”Opera” (1987). Nästa år planeras hans nya film "Occhiali neri", eller "Black glasses" få premiär.

Den danska baronessan och författaren Karen Blixen avled för 59 år sedan, 1962.
Den danska baronessan och författaren Karen Blixen avled för 59 år sedan, 1962.
Foto: AP/TT
Fakta

Namn vi minns

För 59 år sedan, 1962, avled den världsberömda danska författaren Karen Blixen, 77 år gammal. Hon levde ett äventyrligt liv och drev under lång tid en kaffefarm i Kenya. 1931 kom hon åter till Danmark och började skriva under pseudonymen Isak Dinesen. Hennes ”Sju fantastiska berättelser”, gjorde succé i USA. Om sin tid i Afrika skrev hon i ”Den afrikanska farmen” som senare blev filmen ”Mitt Afrika” med Meryl Streep som Blixen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.