Annons

Återblick – detta har hänt den 5 november

Publicerad 5 november 2021

Dagens namn

I dag har Eugen och Eugenia namnsdag.

Eugen (ibland Eugén) kommer av latinets Eugenius, men är från början grekiskt och betyder den lyckligt födde. Namnet har funnits i svenskan sedan slutet av 1700-talet. Det hade en popularitetstopp på 1800-talet. Omkring 2 700 heter Eugen eller Eugene, runt 300 har det som tilltalsnamn. Medelåldern för stavningen Eugen är 46 år.

Eugenia är den kvinnliga formen av Eugen. Namnet känt i Sverige sedan mitten av 1700-talet. Cirka 1 800 bär namnet, knappt 250 kallas så, med medelåldern 52 år.

Citatet

"Den som blir modstulen i motgång får föga uträttat."

WW Hunter, skotsk historiker, 1840-1900

Fenomenet Guy Fawkes night är inte enbart en händelse för britter och nyzeeländare. På många håll i världen protesterar man denna dag mot korruption och maktfullkomlighet, som aktivisterna på bilden gör.
Fenomenet Guy Fawkes night är inte enbart en händelse för britter och nyzeeländare. På många håll i världen protesterar man denna dag mot korruption och maktfullkomlighet, som aktivisterna på bilden gör.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Bemärkelsedagen

I dag firas Guy Fawkes night i Storbritannien och Nya Zeeland. Då tänds stora brasor utomhus och man eldar upp dockor föreställande den katolske konspiratören Guy Fawkes, som 1605 försökte lönnmörda Jakob I.

Tennisstjärnan Stefan Edberg fick sitta i en gungstol när han avtackades efter Stockholm Open den 5 november 1996.
Tennisstjärnan Stefan Edberg fick sitta i en gungstol när han avtackades efter Stockholm Open den 5 november 1996.Foto: Gunnar Ask/AP/TT

Det hände då

För 25 år sedan, 1996, tog Stefan Edberg farväl av tennisen i turneringen Stockholm Open i Kungliga tennishallen i Stockholm. Efter sin sista match, som han förlorade, hyllades han av publiken med stående ovationer under flera minuter.

För 110 år sedan, 1911, användes flygplan för första gången för bombanfall. Det var italienarna som bombade en oas i Libyen i sina försök att erövra området från Turkiet och bygga upp ett afrikanskt kolonialvälde. Samma dag meddelade italienarna att man annekterat staden Tripoli.

Hört och hänt

Denna dag 1966, för 55 år sedan, dömdes den italienska filmstjärnan Gina Lollobrigida till två månaders fängelse och 325 kronor i böter för "obscenitet" som domstolen uttryckte det, för sin roll i filmen "Dockorna". Lollobrigida blev filmens skönhetsdrottning redan under 1950-talet, i konkurrens med en annan italienska, Sophia Loren.

Siffran

45 000...

... kubikmeter per sekund forsade ut ur isjön Grimsvötn under den isländska glaciären Vatnajökull för 25 år sedan, 1996, sedan ett vulkanutbrott smält isen. El- och teleledningar, vägar och broar spolades bort.

Grattis!

För 61 år sedan, 1960, föddes den brittiska skådespelerskan Tilda Swinton. Hon har under sin karriär lyckats kombinera roller i konstnärliga independentprojekt med större, kommersiella roller. Hon började sin bana i en rad filmer av konstnären Derek Jarman och slog igenom internationellt i Sally Potters ”Orlando” (1992). Hon vann en Oscar för birollen i ”Michael Clayton” (2007). Swinton har också bland annat medverkat i Marvel-filmerna "Doctor Strange" (2016), och "Avengers: Endgame" (2019), samt spelar en roll i bioaktuella "The French dispatch".

För 62 år sedan, 1959, föddes den kanadensiske artisten Bryan Adams. Han bildade gruppen Sweeney Todd 1976 och solodebuterade tre år senare. År 1991 släppte han albumet ”Waking up the neighbours” med låten ”(Everything I do) I do it for you”, som var med i filmen ”Robin Hood: Prince of thieves” (1991). Ett av hans senare album är ”Shine a light” (2019).

Namn vi minns

För 29 år sedan, 1992, avled den holländske astronomen Jan Hendrik Oort (född 1900). Han hade en 70 år lång karriär och bidrog stort till förståelsen av Vintergatans galax. Bland annat bekräftade han den svenska astronomen Bertil Lindblads teori om att Vintergatan roterade runt sin egen axel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons