Annons

Återblick – detta har hänt den 4 februari

Publicerad 4 februari 2022
Namnsdagen

I dag har Ansgar och Anselm namnsdag

Ansgar är tyskt och består av två ord för hednisk gud och spjut. Knappt 300 bär namnet, omkring 60 personer har det som tilltalsnamn med medelåldern 30 år.

Anselm är tyskt och sammansatt av ord för gud och hjälm. Drygt 330 heter Anselm, medan endast 19 personer kallas så. Medelåldern för tilltalsnamnet är 35 år.

I morgon: Agata och Agda.

Citatet

"Lev i nuet, vänta inte till i morgon; plocka livets rosor i dag."

Pierre de Ronsard, fransk poet, 1524–1585

Bemärkelsedagen

I dag är det världscancerdagen

Då genomförs olika kampanjer för att sprida information om sjukdomen och samla in pengar till vård och forskning.

Det hände då

KO uppmanade till energissnåla produkter

För 45 år sedan, 1977, uppmanade konsumentombudsmannen, KO, Sven Heurgren, marknaden att se över energiförbrukningen i alla apparater avsedda för hemmen. Han ansåg att det var viktigt för hushållen att få bort energislukande maskiner.

Det hände då

Jordskalv skakade Värmland

För 55 år sedan, 1967, skakades Karlstad och stora delar av Värmland av ett för svenska förhållanden kraftigt jordskalv. Inga skador uppstod dock.

Hört och hänt

För 140 år sedan föddes längste gotlänningen

Gotlänningen Gustaf Edman finns omnämnd i Guinness rekordbok som en av världens längsta män. Enligt Guinness var han hela 2,45 meter lång, även om andra uppgifter tyder på att han var kortare. Han var ändå tillräckligt lång för att väcka enormt uppseende, och han lämnade sitt liv som dräng och reste som vuxen omkring på marknader och andra evenemang för att visa upp sig. Han föddes denna dag för 140 år sedan, 1882, men blev bara 30 år gammal.

Amir Begum överlevde den kraftiga jordbävningen i ett vinterpinat Taghi Hesar i nordöstra Afghanistan för 24 år sedan, 1998.
Amir Begum överlevde den kraftiga jordbävningen i ett vinterpinat Taghi Hesar i nordöstra Afghanistan för 24 år sedan, 1998.Foto: Jerome Delay/AP/TT
Siffran

15 000...

... människor blev hemlösa och 4 000 miste livet vid en jordbävning i Afghanistan denna dag 1998. Dåligt väder försvårade hjälpinsatserna.

Regissören, manusförfattaren och skådespelaren Felix Herngren fyller 55 år.
Regissören, manusförfattaren och skådespelaren Felix Herngren fyller 55 år.Foto: Anders Wiklund/TT
Födelsedag

Felix Herngren

För 55 år sedan, 1967, föddes regissören, komikern, skådespelaren och manusförfattaren Felix Herngren. Han har rönt stora framgångar som regissör och varit med och skapat flera framgångsrika tv-serier, däribland succékomedin "Solsidan" (2010–) och dramat "Bonusfamiljen" (2017–2021). Han regisserade även serien "Folk med ångest" som hade premiär på Netflix i december. Herngren har dessutom gjort flera långfilmer, ofta i samarbete med sin bror Måns Herngren, bland andra ”Varannan vecka” (2006) och "Hundraettåringen som smet från notan och försvann" (2016).

Födelsedag

Natalie Imbruglia

För 46 år sedan, 1975, föddes den australiska singer-songwritern och skådespelerskan Natalie Imbruglia. Hon var på 1990-talet känd i Australien som en av karaktärerna i såpan ”Neighbours”, innan hon fick ett internationellt genombrott med singeln ”Torn”. Efter det har hon släppt flera album och också jobbat som modell. I höstas kom senaste albumet "Firebird".

Namn vi minns

Asta Wickman

För 39 år sedan, 1983, avled Asta Wickman, född 1895 och en av 1900-talets främsta svenska översättare av rysk skönlitteratur. Hon kom från en grosshandlarfamilj i Göteborg och lärde sig ryska genom en rysk flicka i en vänfamilj. Hon började som tolvåring läsa de stora klassikerna, blev sedermera uttolkare av författarskap som Turgenjev, Tjechov och Gorkij, tolkningar som med åren blivit klassiska.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons