Annons

Återblick – detta har hänt den 3 december

Publicerad 3 december 2021

Namnsdagen

I dag har Lydia namnsdag.

Lydia har grekiskt ursprung och betyder kvinna från Lydien, vilket syftar till ett forntida rike i Mindre Asien. Det kom till Sverige 1652. Cirka 3 900 heter Lydia, omkring 1 800 kallas så, med medelåldern 23 år.

Citatet

"Frihet kan inte simuleras."

Stanislaw Jerzy Lec, polsk författare, 1909–1966

Bemärkelsedagen

I dag är det drick en öl-dagen. Den är en av flera pilsnerdagar under året och firas genom att dricka en bira med valfri eller ingen alkoholprocent.

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, dömdes den yngling som kastat en tårta i ansiktet på kungen under dennes besök vid Getteröns naturrum utanför Varberg. Straffet blev 100 dagsböter à 30 kronor. Att tårta en kung skulle kunna benämnas som högmålsbrott och ge upp till sex års fängelse. Men eftersom brottet bedömdes som ett pojkstreck och inte ett politiskt angrepp mot monarkin dömdes den omyndige pojken för ofredande.

För 35 år sedan, 1986, fick Polen ta emot en stark protest från Danmarks utrikesministerium, sedan man hittat mikrofoner för avlyssning i den danska ambassaden i Warszawa. Det polska svaret på protesten blev att dolda mikrofoner minsann också hade hittats på Polens ambassad i Köpenhamn.

Dåvarande presidentfrun Laura Bush visar upp ett jullikt Vita huset byggt av pepparkaksdeg för 20 år sedan.
Dåvarande presidentfrun Laura Bush visar upp ett jullikt Vita huset byggt av pepparkaksdeg för 20 år sedan.Foto: Ron Edmonds/AP/TT

Hört och hänt

Julstämning ska råda i Vita huset tyckte USA:s första dam Laura Bush, som för 20 år sedan, 2001, visade upp juldekorationer i residenset. En del av utsmyckningen var ett jättelikt pepparkakshus som var en modell av presidentpalatset som det såg ut i slutet av 1700-talet. Nutiden hade dock smugit sig in i modellen då familjen Bushs hund Barney fanns med i miniatyrformat.

Siffran

20...

... miljarder kronor beräknades den order vara värd som telekommunikationsbolaget Ericsson fick för 20 år sedan, 2001, från amerikanska mobiloperatören Cingular.

Tyska Katarina Witt, som i dag fyller 56 år, tar emot pressens frågor efter sitt OS-guld i Calgary 1988.
Tyska Katarina Witt, som i dag fyller 56 år, tar emot pressens frågor efter sitt OS-guld i Calgary 1988.Foto: Katsumi Kasahara/AP/TT

Födelsedagar

För 56 år sedan, 1965, föddes den tyska före detta elitkonståkaren Katarina Witt i Östtyskland. Mellan 1983 och 1988 vann hon EM sex gånger, tog fyra VM-guld och två OS-guld. Witt slutade därefter tävla för att uppträda som proffs. Hon återgick till tävlingar inför OS i Lillehammer 1994, men lyckades inte nå någon topplacering. Efter konståkningskarriären har hon bland annat synts som skådespelare i olika tv-produktioner.

För 71 år sedan, 1950, föddes journalisten Stina Lundberg Dabrowski. I början av 1980-talet ledde hon tv-programmet ”Nöjesmaskinen” (1982–1984) tillsammans med Sven Melander. Lundberg Dabrowski fick därefter sina egna program som ”Stina om…” (1998–2006). Hon gjorde sig ett namn som intervjuare av kända personer, både i Sverige och utomlands. Hon var ordförande i Publicistklubben 2012–2014.

Namn vi minns

För 49 år sedan, 1972, avled teaterpedagogen Calle Flygare, 65 år gammal. Han drev sedan år 1940 Calle Flygare teaterskola, i dag den enda privata elevskolan inom yrkeskategorin. Där fick många kända svenska skådespelare sin första utbildning, bland andra Lars Ekborg, Harriet Andersson och Mai Zetterling.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons