GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 21 september

Publicerad 21 september 2022
Namnsdagen

I dag har Matteus namnsdag

Namnet är en latinsk form av det hebreiska Mattias, Guds gåva. Det kom hit i början av 1200-talet men har aldrig varit särskilt vanligt. Runt 1 600 heter Matteus, runt 850 kallas så, med medelåldern 12 år.

Citatet

”Hjärtat får aldrig rynkor.”

Madame de Sévigné, fransk författare, 1626–1696

Bemärkelsedagen

I dag är det Internationella fredsdagen

Den är instiftad av FN med en vädjan om eldupphör och icke-våld under 24 timmar, för att människor ska få uppleva en fredligare värld åtminstone en gång om året.

Helena Kjellander (i mitten) jublar vid prisutdelningen av slalomguldet i vattenskidor för 25 år sedan, 1997. Hon flankeras av amerikanskorna April Coble (till höger) och Elizabeth Lambert som tog silver respektive brons.
Helena Kjellander (i mitten) jublar vid prisutdelningen av slalomguldet i vattenskidor för 25 år sedan, 1997. Hon flankeras av amerikanskorna April Coble (till höger) och Elizabeth Lambert som tog silver respektive brons.Foto: AP/TT
Det hände då

VM-guld i vattenskidor till Sverige

För 25 år sedan, 1997, vann Helena Kjellander VM-guld på vattenskidor i Medellin, Colombia. Det blev det fjärde VM-guldet i rad för den 31-åriga rekordsvenskan.

Det hände då

Olyckor avbröt försvarsövning

För 45 år sedan, 1977, avbröts Atlantpaktens stora höstövning två dagar i förväg. Militärövningarna, under ledning av den amerikanska generalen David Ott, ledde till flera svåra olyckshändelser, däribland en kollision i luften mellan två Phantomplan och en vältande tankbil som satte fyra hyreshus i brand. Tolv döda, däribland nio civila, och 94 allvarligt skadade, blev den sorgliga slutnotan för övningen.

Hört och hänt

Exceptionell turkmensk fyraåring

För 55 år sedan, 1967, rapporterades om en fyraåring i Turkmenistan, som troddes vara världens största lilla pojke. Velmurad Orusgeldyev vägde 60 kilo, var 109 centimeter lång och hade en bröstvidd på 95 centimeter, men var enligt rysk press i övrigt helt normal enligt läkarexpertisen. Fadern berättade att Velmurad utan problem kunde svepa i sig två liter mjölk.

Siffran

2,02...

... meter hoppade både Kajsa Bergqvist och sydafrikanskan Hestrie Cloete i Världscupen i Madrid för 20 år sedan, 2002. 25-åriga Bergqvist slutade ändå som tvåa i tävlingen efter Cloete, som hade färre rivningar.

Födelsedagen

Liam Gallagher

För 50 år sedan, 1972, föddes Liam Gallagher, i Manchester, England. Han är en brittisk sångare och musiker och var tillsammans med sin bror Noel Gallagher frontfigur i det världsberömda bandet Oasis från 1991 och fram till broderns avhopp 2009. Liam startade därefter bandet Beady Eye som han frontade 2009–2014. Sitt första soloalbum, ”As you were”, släppte han 2017 och det senaste kom i år, ”C'mon you know”.

Bill Murray på premiären av ”Ghostbusters: Afterlife”.
Bill Murray på premiären av ”Ghostbusters: Afterlife”.Foto: Evan Agostini/AP/TT
Födelsedagen

Bill Murray

För 72 år sedan, 1950, föddes den amerikanske skådespelaren Bill Murray. Han har spelat flera komiska roller, bland annat i ”Ghostbusters – spökligan” (1984) och ”Måndag hela veckan” (1993). Men han har också medverkat i tyngre filmer som Sofia Coppolas ”Lost in translation” (2003). Bill Murray spelade i komedin ”The Grand Budspest Hotel” (2014) och ”Aloha” (2015). Murray har även skrivit manus och varit verksam som regissör.

Namn vi minns

Marianne Aminoff

För 106 år sedan, 1916, föddes skådespelaren Marianne Aminoff (död 1984). Hon gick Dramatens elevskola åren 1935–1937 och var därefter verksam vid olika teatrar i Göteborg, Malmö, Uppsala och Stockholm. Aminoff medverkade också i flera filmer som ”Goda vänner och trogna grannar” (1938), ”Vändkorset” (1944) och ”Fanny och Alexander” (1982).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.