Annons

Återblick – detta har hänt den 2 september

Publicerad 2 september 2022

Denna dag 1945 utropades Demokratiska republiken Vietnam. Det följdes av krig först mot kolonialmakten Frankrike, sedan mot USA fram till 1975.

Namnsdagen

I dag har Justus och Justina namnsdag

Justus kommer av latinets iustus för rättfärdig, rättvis. Namnet kom hit på 1630-talet och är inte något av almanackans vanligare namn. Cirka 500 bär namnet, runt 200 kallas så, med medelåldern 21 år.

Justina är den kvinnliga formen av Justus och något mindre ovanligt än namnsdagsgrannen. Knappt 900 heter Justina, drygt 200 kallas så, med medelåldern 32 år.

Citatet

”Två sorters människor finns, de som glömmer och de som minns.”

Nils Ferlin, poet, 1898–1961

Vietnams flagga är röd med en gul femuddig stjärna i mitten. I dag är det landets nationaldag.
Vietnams flagga är röd med en gul femuddig stjärna i mitten. I dag är det landets nationaldag.Foto: Pär Fredin/TT
Bemärkelsedagen

I dag firas Vietnams nationaldag

Denna dag 1945 utropades Demokratiska republiken Vietnam. Det följdes av krig först mot kolonialmakten Frankrike, sedan mot USA fram till 1975.

Det hände då

Tyskt pris till svensk invandringspolitik

För 30 år sedan, 1992, fick Sverige det tyska Bertelsmannspriset för landets ”föredömliga invandrings- och integrationspolitik”, som det hette i motiveringen. Hemspråksundervisningen och rätten för utlänningar att delta i kommunval framhölls som goda exempel. En nöjd Birgit Friggebo, då invandrarminister, kunde å Sveriges vägnar motta en prissumma om 300 000 D-mark.

Det hände då

Ung svenska mördades i Palma de Mallorca

För 60 år sedan, 1962, påträffades den 18-åriga reklamtecknaren Christina Fogel från Malmö strypt i sitt hotellrum i Palma de Mallorca. Svenskan deltog i en dansk gruppresa och två unga danska polismän som var med på resan blev anhållna misstänkta för dråp. De fick tillbringa ett par veckor i spanskt fängelse men släpptes sedan. Fallet blev väldigt uppmärksammat i Sverige men fick aldrig någon lösning.

Hört och hänt

Premiär för ny uppsättning av ”Dödsdansen”

För 55 år sedan, 1967, hade en ny uppsättning av ”Dödsdansen” premiär på Dramaten i Stockholm. Det var en förstklassig rollista där publiken fick avnjuta Strindbergsklassikern med stjärnor som Holger Löwenadler, Margareta Krook och Lena Nyman, i regi av Ulf Palme.

Siffran

20...

... års uppehåll hade Bobby Fischer haft i tävlingskarriären, när han för 30 år sedan, 1992, åter satte sig vid ett schackbord. Matchen var en upprepning av det berömda mästarmötet 1972 mellan Fischer och Boris Spasskij, som slutade med att Fischer drog sig tillbaka från allt spel. Den här gången möttes de två före detta världsmästarna i Montenegro. Fischer vann det första partiet, det andra slutade i remi.

Grattis Jonas Malmsjö, 51 år i dag.
Grattis Jonas Malmsjö, 51 år i dag.Foto: Jurek Holzer/SvD/TT
Födelsedagen

Jonas Malmsjö

För 51 år sedan, 1971, föddes skådespelaren Jonas Malmsjö, son till Jan Malmsjö och Marie Göranzon. Tillhörande den fasta ensemblen på Dramaten har han medverkat i flera uppsättningar, bland andra ”Glasmenageriet” (1995), Ingmar Bergmans ”Gengångare” (2002), ”Farliga förbindelser” (2013) och ”Cabaret” (2021). Jonas Malmsjö har också haft roller i filmer och tv-produktioner som ”Psalm 21” (2010), ”Syrror” (2016–2017), ”Gåsmamman” och ”Den osannolika mördaren”, båda 2021.

Födelsedagen

Paavo Väyrynen

För 76 år sedan, 1946, föddes den finländske centerpartistiske politikern Paavo Väyrynen. Han blev invald i riksdagen 1970 och två år senare blev han vice ordförande i partiet. 1980–1991 var han partiordförande. Väyrynen innehade flera ministerposter innan han 1994 ställde upp i presidentvalet, men misslyckades. 1995–2007 var han ledamot av Europaparlamentet, och därefter blev han utrikeshandels- och utvecklingsminister. Väyrynen har kritiserat Centerns partiledning och grundat två nya partier – Medborgarpartiet och Sjustjärnerörelsen, men har åter anslutit sig till Centern och invaldes i partistyrelsen 2020.

Namn vi minns

Lydia Kamekeha

För 184 år sedan, 1838, föddes Lydia Kamekeha, känd som Hawaiis drottning Liliuokalani (död 1917). Hennes bror David Kalakaua valdes till kung 1874. Liliuokalani efterträdde honom vid hans död 1891 och blev då landets första regerande drottning. Liliuokalani strävade efter att öka monarkins makt vilket ledde till en konflikt med affärsmän födda i USA som verkade på Hawaii. 1893 blev hon därför avsatt och 1895 abdikerade hon officiellt. Liliuokalani blev Hawaiis sista monark.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons